Рекорден брой участници и лекоатлети от чужбина мериха сили в турнир „Коста Василев“

Организаторите от СКЛА „Нефтяник 2014“ и община Шабла вдигнаха високо летвата

Рекорден брой участници и лекоатлети от чужбина мериха сили в турнир „Коста Василев“

Третото издание на турнира по лека атлетика „Коста Василев“ в Шабла събра рекордните 361 участници от всички възрастови групи. Тазгодишната надпревара премина под знака на 50-годишнината от обявяването на Шабла за град. Стадионът в крайморската община стана средищно място за незабравимия празник на леката атлетика, като там бе сложено началото на три състезания – „А1 атлетика за младежи“, същинският турнир по лека атлетика „Коста Василев“ и вторият шосеен пробег „Shabla run“. Мащабното спортно събитие бе организирано от СКЛА „Нефтяник 2014“, с активното съдействие на БФЛА и община Шабла. В турнира взеха участие младежкият олимпийски вицешампион в хвърлянето на чук Валентин Андреев, най-добрите български бегачи в дългите дисциплини, както и няколко състезатели от Беларус с постижения от световна значимост в хвърлянията. Специални гости на турнира бяха световният и европейски шампион на 200 м в зала – Николай Антонов и европейската шампионка на 400 м – Ваня Стамболова.




Представителите на „Нефтяник 2014“ /Шабла/ спечелиха пълен комплект медали в турнира „Коста Василев“. Кремена Димитрова (род., 2008 г.) стана шампионка в тласкането на гюле. В конкуренцията на осем връстнички тя изпрати двукилограмовият уред на 5,98 метра. Кремена се класира четвърта на 150 м гладко бягане от 18 състезателки. 42-годишният Костадин Тодоров спечели сребро в хвърлянето на копие за мъже с резултат 49,86 м. Калоян Ялнъзов (2010 г.) заслужи бронзовото отличие в скока на дължина от място с лично постижение. Той от своя страна се конкурира с 24 деца. Престижни класирания регистрираха и останалите състезатели на клуба-домакин: Пею Радев – 4-ти на 60 м /от 24 участници/; Александър Тодоров – 5-ти на 150 м /24 уч./; Жени Чобанова – 5-та на скок от място /30 уч./ и 6-та на 60 м /36 уч./.


Вторият шосеен пробег „Shabla run“ премина в две дистанции: 14 км - от стадиона до Фар Шабла и обратно и 2,5 км – за по-малките. Четирима от младите състезатели на „Нефтяник 2014“ пробягаха разстоянието: братята Александър и Живко Жечеви, Калоян Ялнъзов и Кремена Димитрова. От шабленските участници в пробега, с най-предно класиране отново е Андон Донев – 12-ти. При жените, най-добрата шабленка също е познато име - Лина Христова се нареди 5-та, а в късата дистанция, сестра и Вероника е четвърта при момичетата.

За да популяризира основната идея на организаторите – масовото участие на младежите и децата, голямата Ваня Стамболова пробяга 2,5-километровото разстояние заедно със своите млади фенове.
Председателят на СКЛА „Нефтяник 2014“ Веселин Василев изказа благодарност към БФЛА, община Шабла и всички, които са помогнали турнира да се осъществи на високо ниво и в такъв мащаб.