Над 150 ученици посетиха Окръжния съд в Добрич в Деня на отворените врати

Симулиран процес, среща с магистрати и със служители на „Съдебна охрана“ бяха проявите, подготвени за посетителите в Деня на отворените врати в Окръжен съд - Добрич, който премина под наслов „Открито за съдебната власт“. Институцията посрещна над 150 ученици от три учебни заведения.

Над 150 ученици посетиха Окръжния съд в Добрич в Деня на отворените врати

Първите гости в съдебната палата бяха четвъртокласници от три паралелки на средно училище „П.Р.Славейков“. С малките посетители се срещна съдия Калина Димитрова от Наказателното отделение на съда, която обясни за какви престъпления хората застават на подсъдимата скамейка, какви правила трябва да се спазват в съда, какви видове дела се разглеждат в институцията, какви са задълженията на съдиите, прокурорите и адвокатите, каква е ролята на свидетелите и вещите лица. Децата питаха къде застават подсъдимите и свидетелите, какво образование трябва да имат магистратите, какво означава условното осъждане и кога се влиза в затвора.


Четвъртокласниците проследиха с любопитство и специално подготвената за тях демонстрация от служители на областно звено „Съдебна охрана“. Показани им бяха помощни средства, с които разполагат служителите на съдебната охрана - белезници, електрошокови палки, пистолети, защитни жилетки, проводно електрическо оръжие - тейзър. Началникът на областното звено Стоян Стоянов обясни какви са процедурите за конвоиране на задържаните, реда за влизане в съдебната палата и какви други задачи изпълнява съдебната охрана. С голям интерес четвъртокласниците разгледаха и оборудването на специализиран автомобил за конвоиране на задържани.

В следобедните часове Окръжният съд беше посетен от ученици от горния курс на обучение. В най-голямата съдебна зала влязоха младежи от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“, за да проследят как техни съученици влизат в ролите на съдия, адвокати, свидетели и вещо лице в гражданско дело.

Симулираният процес беше базиран на реално гледано в Окръжния съд дело, образувано по граждански иск за обезщетение на вреди от нанесена средна телесна повреда. Променени бяха само обстоятелствата, при които е била причинена травмата. Според сценария на симулирания процес телесната повреда е била причинена по време на футболна среща, след като играч на единия отбор умишлено ритнал футболист от противниковия тим и му счупил крака. Впоследствие нападателят бил признат за виновен в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди и осъден условно на 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. От обявеното днес „съдебно решение“ стана ясно, че той ще трябва да плати и обезщетение на пострадалия в размер на 9000 лева. Симулираният процес беше подготвен със съдействието на председателя на Окръжния съд и ръководител на Гражданското отделение съдия Галатея Ханджиева. Делото предизвика разгорещена дискусия в залата. Публиката имаше много въпроси във връзка с представения съдебен казус и различни мнения относно сумата, която би трябвало да се плати на ищеца. В крайна сметка учениците се съгласиха, че присъденото обезщетение е справедливо. Съдия Ханджиева поздрави участниците в процеса и обеща да подари тога на „съдията“ по делото, ако в бъдеще избере тази професия.

Симулираният процес беше заключителната проява, предвидена за учениците, включени в образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Всички младежи, преминали успешно курса на обучение, получиха удостоверения, Конституцията на България и информационни брошури, а участниците в симулирания процес и награди.

Гост на събитието беше директорът на гимназия „М. В. Ломоносов“ инж. Марияна Дражева, която благодари за изнесените уроци на правна тематика и призова младежите да запомнят наученото в съда.