Ученици от Генерал Тошево научиха какво се случва с отпадъците, след като ги изхвърлим разделно

Ученици от СУ „Никола Й. Вапцаров“ и ОУ „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево посетиха в първите дни на седмицата Депото за отпадъци в с. Стожер.

Ученици от Генерал Тошево научиха какво се случва с отпадъците, след като ги изхвърлим разделно

Инициативата за посещението бе продиктувана от желанието на Общинско ръководство да запознае най-малките жители на общината с това какво се случва, след като изхвърлим отпадъците си разделно и защо е важно да сме отговорни към околната среда. Проявата бе съчетана и с отбелязване Деня на земята – 22 април.



В рамките на посещението децата се запознаха нагледно с процесите по предварително обработване на отпадъците – сортиране, балиране и подготовката им за транспортиране до рециклиращи предприятия. Чрез презентация и информационни материали учениците бяха ангажирани с проблема за отпадъците, как да се намали количеството, което отива на депо, защо е необходимо да се рециклират отпадъците и какво е влиянието им върху заобикалящата ни природа. Малчуганите от III-те и IV-те класове имаха възможност сами да се убедят как техните усилията да събират разделно спомагат за спестяване на природни ресурси и създават работни места.

Своеобразните домакини от Депото за отпадъци останаха приятно изненадани от факта колко много знаят децата за биоразградимите продукти, компоста, както и за желанието им да живеят в един по-чист и приветлив свят.

Преди да отпътуват обратно към Генерал Тошево малките гости получиха лакомства и заръка да бъдат отговорни към Земята и природните ресурси.