3 полезни начина да наторите доматите

Засадите ли ги в градината, започват интензивните грижи

3 полезни начина да наторите доматите

Доматите са капризна култура, която изисква много грижи още със засяването на семената. Произведете ли разсад, ще трябва да осигурявате нужната светлина и топлина за развитие на растенията. Изнесете ли културата навън, ще трябва да добавите и редовна обработка на почвата, както и навременна и правилна резитба на храстите. За да се развиват успешно растенията по време на цялата вегетация, ще трябва и да подхранвате. Добре е да знаете, че трябва правилно да дозирате веществата, за да избегнете пищното развитие на листна маса за сметка на залагането на цветове и плодове. Затова можете да торите веднъж на 2 седмици. Какво да внесете първо, след като сте настанили растенията в лехите? Ето три полезни рецепти.



С птичи тор

Птичият тор е един от начините за повишаване на плодородието на почвата около доматените растения. За използване е добре да направите разтвор на тор, или да практикувате т.нар. шербетуване. За тази цел вземете 1 чаша птичи тор или същото количество кравешки или конски тор, които са добре угнили. Добавете към сухата съставка 10 литра вода и оставете да ферментира в рамките поне на седмица. За по-добър ефект можете да добавите и чаша дървесна пепел към течността. Премине ли процесът на ферментация, можете да използвате настойката, като разредите 1 литър от нея в 10 литра вода.

Със суроватка

Суроватката също е много полезен продукт, който да използвате не само за укрепване на растенията, но и за предпазване от различни гъбни заболявания. За да получите нужния разтвор, разредете 1 литър суроватка в 10 литра вода и внесете около всяко растение. Когато целта ви е да предпазите доматите от гъбни заболявания, трябва да използвате суроватката в концентриран вид, като предварително прецедите.

Със зелена настойка

Зелените настойки също са много полезно средство за подхранване на доматените растения не само в началото на растежа им, а и през цялата вегетация. Подобен разтвор се прави в голям бидон, който е с вместимост поне 50 литра. Запълнете го с подходящи растения, като глухарче, зелена трева, коприва и други, и след това напълнете съда с вода. Тази настойка също трябва да ферментира, за да се получи добър ефект. Обикновено това трае около седмица. Полученият разтвор трябва да се прецеди и на всеки 1 литър от него да се добавят 10 литра вода. След това полейте около растенията.