Добрич е домакин на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат

На 100 таланти от цялата страна атакуват призовите места и медалите пред местна публика

Добрич е домакин на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат

От 1 до 6 май Добрич е домакин за първи път на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години. Организатори са БФШ 1928 и ЦСО-ШК „Енергия 21“. Проявата ще премине във Висшето училище по мениджмънт с ректор доц. Тодор Радев, състудент на световния шампион Анатолий Карпов. Шампионатът е под патронажа на кмета на града Йордан Йорданов.



Първенците в отделните възрастови категории се се класират за Европейското първенство в Румъния. За призовите места и медалите ще спорят над 100 таланти от цялата страна. Честта на домакините на черно-белите полета ще защитават 20 момичета и момчета. Надежди да се наредят сред призьорите се възлагат най-вече на 14-годишният Момчил Петков. Той е с най-висок ЕЛО коефицент от всички участници – 2301, като ще се състезава при 17-годишните участници. Погледите при момичетата са насочени към друга успешно изявяваща се шахматистка от ШК „Енергия 21“ - Ивелина Христова, която през миналата година стана шампион на Европейския съюз до 10 години.

Официалното откриване на първенството е насрочено днес от 14,30 ч. в ресторанта на Висше училището по мениджмънт. На него се очаква да присъстват кмета на Добрич Йордан Йорданов, д-р Руслан Тошев - председател на БФШ 1928 и доц. д-р Тодор Радев - ректор на ВУМ, информира Тодор Спиров, който е председател на ШК „Енергия 21“.

С проявата продължава изключително трудния път за синхронизиране на държавния спортен календар на БФШ 1928 с международния такъв на ФИДЕ и ЕШС. В зависимост от броя на участниците в даден турнир ще се играе по швейцарска система в седем кръга или в кръгова система. Контролата за игра е 90 минути, плюс 30 секунди на ход за всеки състезател до завършване на партията. Турнирите са валидни за български рейтинг и повечето от тях и за международен рейтинг. Информация за надпреварата ще се публикува в европейския шахматен портал www.chess-results.com, сайта на БФШ 1928 и други медии. Състезателите, заели първите места, ще получат купа, златен медал, диплом и титлата държавен училищен индивидуален шампион. А тези на второ и трето място – съответно сребърен, бронзов медал и диплом.