Пригответе си полезен тор от коприва

Осигурете на всяко растение по литър от течността

Пригответе си полезен тор от коприва

Копривата е лечебно растение, което може да се използва с голям успех и в градината, като средство за торене. Подобно мероприятие се прилага от много стопани, които използват зелени растения за подхранването на други култури. Зелените смеси могат да повишат добивите и да ви икономисат пари. Комбинацията обикновено включва коприва и треви, както и някои органични съставки, като мая или хляб.



В състава на парливото растение има много полезни вещества. Сред тях са химически елементи, като калий, калций, магнезий, витамини А, В, Е, К, органични киселини, танини и др. Елементите, които се съдържат в копривата, се усвояват лесно от другите растения. Използването на растението за торене ще даде добър ефект върху растежа и узряването на плодовете, цъфтежа при цветята. Но трябва да имате предвид, че не всички култури понасят подобно подхранване. Не се препоръчва да използвате зелената билка при бобовите, чесъна и лука, тъй като това може да угнети растежа и развитието им.

Обикновено копривата за торене се използва като настойка. За да се приготви тя, масата трябва да ферментира. Използвайте за приготвянето й пластмасов или дървен съд, който трябва да се запълни със зелена маса до половината. Налива се топла вода, като съдът не се напълва изцяло, а се оставя място за увеличаване на обема на течността при ферментация. Процесът обикновено отнема около две седмици, като всеки ден сместа трябва да се разбърква. За ускоряване на процеса можете да добавите в настойката и кубче мая и да поставите съда на слънчево място. Готовата, ферментирала вече настойка, трябва да се разреди с вода в съотношение 1:10. Масата в съда трябва да е покафеняла и да няма повече пяна отгоре.

Най-добре е да използвате зеления тор през пролетта и началото на лятото, когато зеленчуците натрупват зелена маса и се нуждаят от повече хранителни вещества.

За да осигурите по-балансирано торене, можете да използвате копривата в комбинация с други зелени треви, като глухарче, черен оман, пирей, пелин, лайка и др.

Коя култура от колко се нуждае

При доматите можете да полеете с разредената настойка по литър на всяко растение. Ако пък опръскате с разтвора, то тогава ще получите по-едри и по-здрави домати.

И за краставиците настойката от коприва се прилага по същия начин, пръскайки всеки месец.

Ако към копривата добавите и малко хляб, то тогава можете да използвате разтвора и за торене на ягоди. Плодовете стават сладки, а растенията – по-силни. Храстчетата се поливат около корена.