Добричлии предпочитат свинско, за Гергьовден консумацията на агнешко е по-малка

Наблюденията на управителя на месокомбинат “Толбухин” в Добрич Ивелин Манолов са, че на Великден консумацията на агнешко е по-голяма.

Добричлии предпочитат свинско, за Гергьовден консумацията на агнешко е по-малка

Търговската мрежа “Джеронимо” е собственост на месокомбината. Веригата може да бъде открита в Добрич и Варна.



На ден произвеждат около 10 тона различен асортимент месо. Според Манолов добричлии предпочитат свинско месо, след което се нареждат пилешко, телешко и агнешко. За предстоящия Гергьовден консумацията на агнешко е по-малка, ако бъде направено сравнение с Великден. 

Управителят сподели за Добрич Онлайн, че вносът на агнешко от Румъния и Македония е по-евтин, докато българското месо е скъпо. “Няма как на пазара килограмът да се продава за около 13 лева, когато е с изрядни документи”, каза той. Според него реалната цена на качественото агнешко месо трябва да бъде около 16 лева за килограм. Възможно е да бъде и малко по-голяма, за да остане печалба за търговците. 

Гърдите и котлета на агнето са с по-ниска цена в сравнение с плешката и бутчето. 

Управителят на месокомбината припомни, че по печата може да се разбере дали агнешкото месо е внос. “Печатът на българското е син, а на вносът - червен”, уточни той. Ивелин Манолов беше категоричен, че има и мошеници. По думите му те внасят в страна ни агнета от Македония и Румъния, след което ги колят в български кланици. По този начин слагат син печат, който показва, че месото е българско. “Всеки клиент трябва да има доверие към фирмата, от която пазари”, уточни той. 

Манолов коментира и повишаването на цената на месото. Една от причините е големият брой убити прасета заради Африканска чума в Китай, което се равнява на 30% от дяловия им пазар. 

“Този дялов пазар трябва да бъде поет от Европа. Колбасарските цехове работят със суровини от чужбина. Няма как в България да се добива толкова много месо. В България няма достатъчно суровина, оттам идва увеличението на цените”, обясни месопроизводителят. 

Той допълни, че Африканската чума в Румъния също оказва влияние на българския пазар. “Не могат да се внасят животни от Румъния. Водещите свиневъдни ферми са в Белгия, Дания, Испания и Франция”, каза още Ивелин Манолов. Според него хората трябва да знаят, че месото ще поскъпне. Очаква се увеличаване цената на телешкото. За момента пилешкото ценово върви добре. “Тенденцията е цената на свинското да се вдига. Оттам то повлича телешкото и агнешкото. Понеже няма достатъчно животни в България”, каза Манолов. 

Управителят на месокомбината даде съвет за току-що закланото месо, което не е препоръчително да се консумира. “Причината е, че е по-жилаво. Месото трябва да отлежи поне 48 часа, за да може да улегнат самите тъкани вътре, заради pH-то”, сподели той. Той уточни, че е по-добре всеки ден да се купува прясно месо, вместо то да бъде замразено. 

“Едно време са купували меса, които са замразявали, защото е нямало такова разнообразие от магазини. В днешно време това е безсмислено. Всеки ден може да бъде закупено прясно месо”, коментира месопроизводителят. 

Той заяви, че прясното месо е рисково за продаване, защото е малотраен продукт, който трябва да се отглежда като дете. Ивелин Манолов беше категоричен, че трябва да се полагат постоянни грижи, докато се продаде.  

В хладилни условия месото може да престои около пет дни. На третия ден започва да се усеща разлика, ако не се съхранява правилно. Започва да има нарушен търговски вид. “Трябва да се бракува. Започва да лепне и намирисва. Ако клиентът забележи подобни налепи, трябва да се обърне към фирмата или дадения магазин. Понякога и клиентите са виновни - вземат месо, държат го по 3-4 часа в торба и после обвиняват производителите”, обясни Манолов. 

Той допълни, че предпочита в магазините на “Джеронимо” да бъде заредено по-малко количество, за да не се стига до този нарушен търговски вид.

“Работим с българско месо, добиваме го, колим го в кланици и оттам правим наши разфасовки. Не работим с механично отделено месо и кожни емулсии. Колбасите са новото развитие в “Джеронимо”. Произвеждаме ги от шест месеца. Идеята е да вкараме наш вкус в колбаса, за да бъде по-различен от останалите. По-голямата част от използваните подправки са натурални”, увери Ивелин Манолов. 

Той загатна, че обмислят в Добрич да открият Център за месо. Целта е там да има много видове меса на борсови цени. 

Месокомбинат “Толбухин” работи със свинекомплекс "Слънчево" и този в село Козлодуйци.  Пилешко зареждат от градовете Стара Загора и Разград, а телета и агнета от кравефермата в с. Карапелит. 

За една година в месокомбинат “Толбухин” са направени инвестиции за около 1 млн. лв. “Искаме добричлии да се гордеят с нашите продукти на пазара”, каза за финал управителят.