Нина Ставрева: Пожелавам Свети Георги да вдъхва кураж, храброст, победоносен дух и увереност на всички

Поздрав от кмета на Каварна Нина Ставрева по повод един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник - Гергьовден и празника на крайморския град.

Нина Ставрева: Пожелавам Свети Георги да вдъхва кураж, храброст, победоносен дух и увереност на всички

Уважаеми дами и господа, скъпи каварненци, гости на Каварна, приятели,



В историческия и народен календар на България има светли дати, има празници, които ни зареждат с много национално самочувствие, нови духовни сили и прилив на патриотизъм. Такъв празник за нас българите е 6 май. Днес Светата църква чества подвизите на свети Георги Победоносец, който е и покровител на земеделието и скотовъдството. 

Днешния ден е и ден на храбростта и празник на българската армия, ден в който почитаме българската войска, окичила със славни победи знамената си, печелила храбро битки в името на България. Всички знаем, че няма пленено бойно българско знаме и това ни дава още един повод за неизмерима гордост от подвизите на нашите деди. 6 май не е само празник на българската армия, той е ден на храбростта. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, днес моралната криза е факт, храбростта обаче не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек, храбростта да изричаме истината, да въставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Този ден е повод да сведем глава пред храбростта, героизма и патриотизма  на българските офицери, сержанти и войници. 

Днес е Гергьовден – един от най-обичаните и почитани празници в народния ни календар. Този ден е и празник на Каварна.  Скъпи съграждани, искам да пожелая на всички вас и на вашите семейства Свети Георги да вдъхва кураж, храброст, победоносен дух и увереност във всичките Ви действия. Желая Ви вяра, устрем, упоритост и единство, за да можем да се гордеем с града в който живеем. Нека бъдем по смели, по-успешни и по-добри. На всички именици Честит имен ден, носете името си с гордост и достойнство, с християнска почит и уважение към всички вас. Пожелавам Свети Георги да внесе във всеки дом здраве, благоденствие и вяра. 

Честит Гергьовден, Честит празник Каварна!