Пълна отмяна на Стратегията за детето ще поискат родители на протест тази събота в Добрич

Родители от Добрич ще се включат в националния протест срещу Стратегията за детето 2019-2030 на 11 май, събота.

Пълна отмяна на Стратегията за детето ще поискат родители на протест тази събота в Добрич

Тяхното основно недоволство е срещу отнемането от страна на държавата на функциите на родителите и насилственото извеждане на децата от семействата им. Припомняме ви, че общественото обсъждане и приемане на Националната стратегия за детето бяха замразени заради надигналото се масово недоволство. Опасенията в момента са, че въпреки това, предвидените в нея промени се прокарват тихомълком  чрез  допълнения в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи. 


Според една от организаторките на протеста Светла Стоянова основното притеснение у родителите идва от липсата на зададени ясни критерии за условията, при които едно дете може да бъде отнето от билогочините му родители. Тя дава пример с проблема около бедността и липсата на обяснения кои семейства биха се приели за бедни. „В България над 50% от семействата живеят под социалния праг на бедност. Това означава ли, че децата им трябва да бъдат отнети и защо държавата не подпомага финансово тези семейства, а плаща луди пари за заплати на приемни родители, които никога не могат да заместят истинските?“, пита Стоянова. Като майка на две деца тя се обявява категорично срещу Националната стратегия и настоява да бъде отменена. Светла Стоянова е притеснена и от телефоните, на които децата могат да подават сигнали за насилие и масовото им разпространяване в детските градини и училищата в страната. Според нея България се опитва да наложи норвежкия модел на социална политика, който стана печално известен с отнемането на хиляди деца от техните родители. 

По думите на Олга Дякова (също организатор на протеста) Стратегията за детето определя като деца в риск онези, които растат в многодетни семейства. Самата тя е майка на три деца и смята, че да се твърди подобно нещо е абсурдно. Тя изрази тревогата си и от опитите да се въведе в образованието на децата от твърде ранна възраст сексуалната тема. Олга Дякова сподели и опасенията си, че при липсата на ясни критерии за дете в риск, голяма част от решенията ще бъдат оставени в ръцете на социалните работници, които биха могли да интерпретират една и съща ситуация по много различни начини.

Протестът срещу Националната стратегия за детето в Добрич ще се проведе от 17.30 часа, събота, пред сградата на Областната управа.