Момчил Неков: Проблемите на селскостопанските производители трябва да са сред приоритетите на следващия ЕП

Момчил Неков коментира темата “Предизвикателства и перспективи за развитието на модерното земеделие в България и Европа” на пресконференция в Добрич.

Момчил Неков: Проблемите на селскостопанските производители трябва да са сред приоритетите на следващия ЕП

“През последните четири години работата в Европейския парламент беше интензивна от гледна точка на представяне на предложения от български браншови организации в различни сектори. Това, което предимно правих, е да защитавам малките фермери и животновъди”, коментира евродепутатът Момчил Неков.


За престоящите избори за членове на Европейския парламент от България той е кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България".

Пред журналисти Момчил Неков посочи, че е работил по различни доклади. Един от тях е бил за двойните стандарти при храните. Той уточни, че на европейско равнище темата е затворена. “Сега зависи от българските власти - максимално бързо да се промени законодателството, за да бъде защитен интересът на потребителите”, допълни Неков. 

“Друга основна тема е сектор „Пчеларство“. За първи път се заговори за опрашителите в новата обща селскостопанска политика”, каза Момчил Неков. Той коментира, че заради високата смъртност на опрашителите ще се създаде индекс. На общо европейско равнище той ще следи какво е състоянието им. Евродепутатът изрази надежда за следващия или по-следващия период  да има директни плащания за услугата опрашване на пчелни семейства. Той каза още, че ще има повече средства за развойна дейност на щадящи опрашителите и околната среда препарати. “Да има съвместно сътрудничество между развойните дейности в различните държави-членки, да се създаде звено, обменящо наука”, уточни евродепутатът.  

Момчил Неков повдигна и темата за изравняването на директните плащания.  “Позицията на Европейския парламент е те да се изравняват само вътре между държавите-членки, защото има страни с федерално управление и няколко общи селскостопански политики. Позицията на социалистите и на зелените, това което предложихме, е да има изравняване и между държавите-членки. Не се случи, защото Европейската народна партия и Европейските консерватори и реформисти гласуваха против. Ако сметнем от 2007 година, откакто сме държава-член на Европейския съюз, до 2027 год. ние няма да сме конкурентоспособни по директни плащания”, заяви евродепутатът. 

Той коментира и предизвикателствата относно промяната на климата. Неков посочи, че и в следващата обща селскостопанска политика 30% от средствата от първия стълб ще отиват за борба с климатичните промени. Той допълни, че във втората част в програмата за селските райони, това което е гласувано от позицията на парламента, е 20% от тези средства също да бъдат за борба с климатичните промени. 

“Има възможност да се дават субсидии за напоителни системи. Всеки се нуждае от напояване. Доколкото знам има около 100 язовира, които са безстопанствени”, каза още той.  Момчил Неков уточни, че е важно да има защита от страна на държавата, защото представлява интерес във връзка със затоплянето на климата и по отношение на непрецизното изразходване на напоителни системи в България. 

Според  евродепутата в този програмен период ще бъде застъпен и докладът, свързан с космическата програма “Коперник”. В него се предвижда засилен контрол на земеползването на селското стопанство. Целта е да се намали бюрокрацията. “Земята се заснема със сателитни снимки. Целта е вместо да се подават заявления от областните служби по земеделие, очертаните данни директно да се предоставят на земеделските производители или на фермерите”, обясни той. 

Изборите за членове на Европейския парламент от България ще се проведат на 26 май 2019 година.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!