До пет медала достигнаха малките шахматисти от града пред местна публика

Момчил Петков от ОУ „Христо Ботев“ стана убедителен шампион до 17 години

До пет медала достигнаха малките шахматисти от града пред местна публика

Представители на над 50 училища и детски градини от цялата страна изпратиха състезатели в Добрич за участие във второто издание на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат. Спортната проява бе организирана от БФШ 1928 и ЦСО-ШК „Енергия 21“, като осъществяването и стана с финансовата подкрепа на община град Добрич и БФШ 1928. В неофициалното класиране по медали домакините от ЦСО-ШК „Енергия 21“ бяха сред лидерите.




Клубът взе участие с 21 състезатели, завоювали една купа и пет медала. С най-стабилни изяви на черно-белите полета беше Момчил Петков /ОУ „Христо Ботев“/ при юношите до 17 г., който достигна до златото. Местният талант беше повече от убедителен - седем победи от седем партии! Ярко доказателство за силата на водача в ранглистата на ФИДЕ за състезатели до 14 години в България. Разликата от 200 рейтинг точки от следващите опоненти е безспорно впечатляваща. Ивелина Христова /ОУ „Христо Ботев“/ при момичета до 11 г. и Велизар Василев /СУ „П. Р. Славейков“/ при най-малките момчета до 7 г., спечелиха сребърни медали. Мария и Емилия Егови /ПМГ „Иван Вазов“/ са носители на бронзови медали до 13 и до 15 години. При момичета до 9 г. Надежда Маринова /СУ „Св. св. Кирил и Методий“/ и при юношите до 13 г. Радослав Генов /ЧСУ „Леонардо да Винчи“/, финишираха на почетното четвърто място. За отбелязване е, че те са с точки равни на носителите на сребърни и бронзови медали, но с по ниски допълнителни показатели.

Поздравления за успехите на състезателите и благодарности на всички, които безкористно и от сърце помогнаха да се превърне проявата в най-значимия шахматен празник за 2019 г. в град Добрич, не скри удовлетвореността си председателят на ЦСО-ШК „Енергия 21“ м.с. Тодор Спиров.