До юли приключва цялостната рехабилитация на бул. “Добруджа” и ул. “Никола Петков”

Встъпителна пресконференция по проект „Подобряване на връзката с TEN-T мрежата в трансграничния регион Меджидия – Добрич“ беше проведена днес.

До юли приключва цялостната рехабилитация на бул. “Добруджа” и ул. “Никола Петков”

Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов и ръководителят на проекта Богдан Мушеско, който е и градски управител на Община Меджидия, Румъния. 



Основната цел на проекта е да обедини общностите и бизнеса от градовете Меджидия и Добрич чрез подобряване на трансграничната транспортна система, използвайки по-добра връзка с TEN-T мрежата. 

Чрез него се извършва цялостна рехабилитация на бул. “Добруджа” и ул. “Никола Петков" в Добрич. 

Йордан Йорданов припомни, че по бул. “Добруджа” се ремонтира отсечката от бензиностанция “Шел” до кв. “Рилци”. Той заяви, че участъкът не е асфалтиран цялостно от около 40 години.

Очаква се дейностите да завършат до края на юни месец. Ще бъдат положени нови бордюри, асфалт, пешеходни алеи, ще бъде подменено изцяло и осветлението. 

“Включително и пропадането, което самият булевард имаше в продължение на много години, ще бъде отстранено”, каза кметът. Той допълни, че според експерти в следващите 30-40 години няма да се получи такова пропадане. 

По проекта цялостно се рехабилитира и улица “Никола Петков”. Там също ще бъдат подменени бордюрите, предвидено е ново осветление с подземно окабеляване, поставяне на шахти за интернет и мобилните оператори, паважна настилка по тротоарите и ново асфалтово покритие. Кметът на Добрич коментира, че ул. “Никола Петков” основно не е ремонтирана от около 35 години. Дейностите се очаква да приключат до юли месец. 

“Това, което ме впечатли е, че целият град представлява една строителна площадка”, каза ръководителят на проекта Богдан Мушеско. Той беше категоричен, че това е хубаво, защото след приключване на строителните дейности, картината ще изглежда съвсем различно.

Богдан Мушеско сподели, че и в румънския град Меджидия също се извършват много дейности. Ремонтират се детски градини, две средни училища, болницата, поликлиниката, строят шест блока за млади семейства, работят по подмяна на електричеството и вкарване на кабели под земята и ремонтират 70 улици в рамките на града.

“Даваме си сметка колко тежко е. Не се отказвайте. Правете това, което е в полза на гражданите и в един момент те ще го оценят”, призова Богдан Мушеско.

Зам.-кметът Росица Йорданова изрази надежда, че проектът ще бъде успешно отчетен, без санкции от контролните органи. 

Водещ партньор по проекта са Община Меджидия, Румъния в партньорство с Община Добрич. Общата стойност на финансирането от Европейския съюз е 6 790 448.16 евро, като финансовата помощ се разделя по 50% за двете Общини.

Чрез проекта в Добрич цялостно се рехабилитират ул. “Никола Петков” и бул. “Добруджа”, които се очаква да бъдат завършени до юли месец.