Елена Йончева: „Ние не само ще спечелим изборите, но аз съм убедена, че и България ще спечели от тези избори”

„На 26 май са изборите за Европейски парламент, но това са преди всичко избори за България”, заяви пред журналисти водачът на листата за Евровота на БСП Елена Йончева, която днес е на посещение в Добрич.

Елена Йончева: „Ние не само ще спечелим изборите, но аз съм убедена, че и България ще спечели от тези избори”

Тя изрази надеждата си, че след предстоящия вот на 26 май ще бъде създадена такава политическа обстановка,  която ще предизвика предсрочни избори, тъй като по нейни думи в момента България се управлява от организирана престъпна група и това трябва да се промени. „Всички виждате, че бандата на Борисов се разпада, а тя се разпада, защото всички виждат, че става дума за една огромна машина за грабеж”, заяви Йончева. Тя сподели, че по данни на Световната банка България всяка година губи брутен  вътрешен продукт с 20% заради кражби от Еврофондове, рекет върху бизнеса, корупция и административен произвол от страна на управляващите.  



„Ние не само ще спечелим изборите, но аз съм убедена, че и България ще спечели от тези избори, защото ГЕРБ си тръгват след тях”, заяви водачът на листата на БСП Елена Йончева.  Тя изрази своето убеждение, че те дори вече са си тръгнали, защото според нея няма авторитарна власт, която да остане ако народът прозре какво се случва. „След 26 май, когато  се види този срив на ГЕРБ хората ще започнат да говорят за рекета над бизнеса, за това как са били унищожавани предприятия и сплашвани хора да мълчат”, каза тя. 

Елена Йончева сподели, че най-важните теми за България, които ще постави след изборите са свързани с доходите и справедливостта. „Ние имаме конкретна програма, наречена „Европейски социален стълб” от 20 точки, две от които трябва спешно да бъдат реализирани. Те са изработване на общ стандарт за минимална европейска пенсия и заплата и по втората тема за справедливост - ние се надяваме европейският прокурор да обърне поглед към България по повод кражбата на европейски средства”, заяви Йончева. Според нея от ГЕРБ не желаят Лаура Кьовеши да бъде европейски прокурор, защото се страхуват, че ще бъдат хванати в издънка. „Господин Цветанов каза „Няма кой да ни накаже”, но искаме да убедим и да уверим всички, че има кой да ги накаже”, каза в завършек тя.

Елена Йончева обсъди и няколко наболели проблеми в Добрич, а именно здравеопазването, образованието и инфраструктурата в града.

„Обезпокоени сме от състоянието на общинската болница, в която се затварят цели отделения или се сливат, няма вече очно отделение, няма отделение „Уши нос гърло”. Много от докторите си тръгват и е изключително трудно да се задържат специалисти”, заяви тя. 

Според нея в сферата на здравеопазването България е извън Европа,  защото в Европа всеки дава от собствения си джоб между 10 и 20 % от цената, която се плаща за здравеопазване, докато в България всеки български гражданин плаща по 50% от джоба си за своето здравеопазване. Тя сравни българското здравеопазване с това в африканските държави и Близкия изток. „Политиката, която води Борисов в сферата на здравеопазването ни изкарва извън всички европейски стандарти”, заяви тя. 

„Какво се случва с образованието? При вас вече са затворени от няколко години 3 училища, затворени са 2 професионални гимназии и това разбира се отразява и на чуждестранните инвестиции, които регистрират тотален спад в България за последните 10 години”, каза Йончева.  Според нея спадът на преките чуждестранни инвестиции има своето отражение и в Община Добрич, която по нейни думи почти няма чужди инвестиции. „Промишлената зона на практика е обезлюдена, няма развиващи се предприятия и това е свързано и с миграцията, само миналата година в община Добрич 980 души са напуснали града. В България всеки втори между 20 и 39-годишна възраст напуска страната и това е тенденцията. Учените  казват, че ако така се развива България и ако кризата продължава след 10 години ние ще се превърнем в демографска пустиня. Това означава, че 60% от територията на страната ще бъде населена с по 10 или по-малко души на квадратен километър”, допълни тя. 

Кандидатът за евродепутат от БСП за България Елена Йончева обсъди предстоящите европейски избори и някои наболели теми, свързани с образованието, здравеопазването и инфраструктурата в града на среща с журналисти в Добрич. 

Изборите за членове на Европейския парламент от България ще се проведат на 26 май 2019 година.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!