Родители на протест срещу Стратегията за детето 2019-2030: Не пипайте децата, да не ви пипнем ние!

Стотици родители излязоха на протест против Националната стратегията за детето 2019-2030 пред сградата на Областна управа в Добрич днес.

Родители на протест срещу Стратегията за детето 2019-2030: Не пипайте децата, да не ви пипнем ние!



Тяхното основно недоволство е срещу намеренията за насилствено отнемане от страна на държавата на функциите на родителите и принудителното извеждане на децата от семействата им. 


Припомняме, че общественото обсъждане и приемане на Националната стратегия за детето бяха замразени заради надигналото се масово недоволство. Опасенията в момента са, че въпреки това, предвидените в нея промени се прокарват тихомълком  чрез  допълнения в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи.


Сред  исканията на протестиращите семейства са пълнотоотхвърляне на Националната стратегия за детето, която според тях е в пълен разрез с Конституцията на България. Според тяхтя действа в ущърб на децата и отнема всички права на техните родители. Протестиращите настояват заотмяната на поправките от 22-ри март в Закона за социално подпомагане, както и в Законите, съпътстващи въвеждането на Стратегията, излизане на България от Норвежкия финансов механизъм, който по техни думи налага абсурдни условия и е явно вмешателство в българското законодателство. Протестиращите искат също да бъде носена наказателна отговорност при подаване на фалшив сигнал и при неправомерни действия от страна на социалните работници, както и извеждане от анонимност на подаващия сигнал, стопиране на бизнеса с приемна грижа и отнемане на децата от бедни семейства.  „Нека парите, които държавата е готова да даде на приемно семейство, да бъдат насочени към истинското. Бедността не е порок”, завиха майките и бащите.  Те са твърдо против ранното сексуално образование на децатаи създаването надетски съд.  Протестиращите искат и закриване на телефон 116 111.


„Събрали сме се тук против Стратегията за детето, защото в нея има много неизяснени неща, които поставят 99% от децата в риск и опасност от отнемане от родителите”, заяви една от организаторките Олга Дякова. Тя допълни, че началното сексуално образование, което също е включено в Стратегията, не е допустимо и морално. „Едно 4-годишно дете да бъде сексуално  обучавано - това е в контраст с конституцията на България и със семейните ни ценности”, каза тя.


Според Майя Сапожникова тази стратегия изземва функциите на родителите за сметка на чиновниците. „Това е тотален контрол над хора, които могат да бъдат инакомислещи за попълване на съществуващи в момента приемни семейства, защото има около 400 такива, които нямат приети деца за отглеждане”, заяви тя.  Сапожникова добави, че е против и това, което е заложено в стратегията за сексуалното образование на децата. „Моето дете и целият му клас бяха заведени да гледат уж филмче затова как растат семенцата. Впоследствие, ние това не го знаехме, детето се връща с плач и казва „Ние гледахме за това как стават бебетата и никога подобни неща няма да правя!”, трябваше ми време, за да мога да я успокоя”, разказа разтревожената майка. 


„Примерно извеждат едно дете от майката, която не може да се грижи за него, дават го в приемно семейство, на което се плаща. Не може ли с тези пари, които се дават на тази приемна майка, да се помогне на биологичната майка да си го гледа сама?”, попита Камелия Тодорова.


„Това, че аз съм самотен родител не поставя моите деца в риск. Смятам, че те са в много по-малък риск и почти нищожен от много деца, които живеят с двама родители, но самият факт, че ги отглеждам сама е достатъчен за държавата да ми ги вземе, всичко ни взеха”, каза Михаила Стефанова. „Ако ние днес позволим да посегнат на децата ни много жалко, изобщо, че ни има нас. Вярвам, че този път ще бъдем единни и няма да дадем да докоснат с пръст децата ни”, заяви тя. 


Ако няма отзив от управляващите протестите срещу Стратегията за детето 2019- 2030 ще продължат. Очаква се следващият протест да бъде около 22 май.