Утре заседават по делото за добив на газ в Генерал Тошево

На петото открито заседание в Административния съд във Варна ще бъдат разгледани направените експертизи

Утре заседават по делото за добив на газ в Генерал Тошево

Планираното за 5 март заседание беше отложено за 14 май по молба на вещите лица, които поискаха удължаване на срока за изготвяне на експертизата. Като причина беше посочена нужда от оглед на сондажа в по-добри метеорологични условия.


Припомняме, че през ноември 2018-а година съдът назначи комплексна съдебно-техническа експертиза по делото на “Русгеоком” с 5 вещи лица. Първоначално те бяха назначени при утвърден хонорар от общо 1 000 лв., внесен от страните като депозит. Само около два месеца по-късно хонорарът от 1 000 лв. нарастна 20 пъти и стана 20 000 лева, като 13 300 трябва да бъдат заплатени от „Русгеоком”.

Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия, които са конституирани по делото, трябваше да платят по 1 900 лв. или общо 5 700 лева.

Граждани на Добрич и Генерал Тошево, както и от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошевско се активизираха по намирането на необходимата сума, която до началото на месец март трябваше да бъде внесена като депозит във Варненския административен съд. 

Петото открито заседание в Административния съд във Варна ще се проведе на 14 май от 11 часа.