Участници във фолклорния събор край село Дебрене ще покажат, че пазят народното ни творчество

Община Добричка подготвя 51-вото издание на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа".

Участници във фолклорния събор край село Дебрене ще покажат, че пазят народното ни творчество

Тази година той ще се проведе на 29 юни в местността „Славната канара“ край село Дебрене, а откриването ще бъде от 9.30 часа.



Фолклорният събор няма възрастови ограничения. В него могат да се изявят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор, както и аматьорски състави.

Могат да се представят и чуждестранни състави, изпълняващи автентичен и обработен български фолклор.

В рамките на фестивала, като отделен модул, ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“, в който под формата на ревю ще бъдат  представени автентични народни носии. Участниците трябва да направят кратко описание на носиите – от коя фолклорна област са, начина на изработването им и други интересни факти за тях.

Заявки за участие могат да бъдат изпратени до 31 май на адрес, факс или e-mail - 9300‚ гр. Добрич, ул. „Независимост” № 20, Община Добричка,  отдел  „Хуманитарни дейности”, факс: 058 / 600 180, е-mail: obshtina@dobrichka.bg. Регламентът е качен на сайта на Община Добричка.

Над 50 години съборът заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на общината и се утвърждава като най-яркото събитие, което се очаква с нетърпение от жителите и гостите на общината. От 2006 г. е включен в Националния културен календар на България. Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” се превръща в празник на народното творчество, в празник на духовното наследство, на всичко онова, което се пази и пренася във времето. На него се срещат различни поколения, всяко от които влага частица от себе си, за да се съхрани фолклорното ни богатство. През годините съборът привлича, както с таланта и разнообразните изяви на участниците, така и с красивата природа на местността и добрата му организация.

На сцената на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” се изявяват участници от 3 до над 80-годишна възраст. По традиция и тази година ще могат да се представят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен фолклор.