Общинските съветници в Генерал Тошево сезират институциите за казуса със замърсената вода в квартал „Пастир“

Общинският съвет на Генерал Тошево излезе с декларация относно казуса със замърсената вода в кв. “Пастир”.

Общинските съветници в Генерал Тошево сезират институциите за казуса със замърсената вода в квартал „Пастир“

Припомняме, че на 25 април кметският наместник на генералтошевския квартал „Пастир” забелязал, че водата има странен мирис и се пени. След извършена проверка беше установено, че тя е натровена след вливане на разтвор от пестициди и хербициди във водопреносната мрежа.  Жителите на квартала бяха незабавно уведомени, а водоподаването - спряно. 



В декларацията е упоменато, че до 13 май водопреносната мрежа в квартала е била промита няколкократно, същевременно са били взети и проби като последната е отчела положителен качествен състав на водата. 

„В тази ситуация би следвало ВиК – Добрич   и Регионалната здравна инспекция да синхронизират действията си и въз основа на направения последен химичен анализ на водата да бъде издадена заповед за възстановяване водоподаването в кв. „Пастир”. До момента такива действия от горепосочените институции не са предприети, от което страдат жителите”, е написано още в декларацията.

Съзнавайки жизнената необходимост от възстановяване на нормалното водоподаване Общинският съвет и Община Генерал Тошево изразяват категорична подкрепа към исканията на жителите на кв. „Пастир” и подписаната от тях петиция. 

С тази декларация те сезират всички отговорни институции да предприемат адекватни мерки и в незабавен срок казусът да бъде разрешен и приключен.