На мирен протест излизат жителите на генералтошевския квартал „Пастир”,останали повече от 20 дни без вода

Жителите на кв. „Пастир” ще излязат на мирен протест – шествие във връзка с продължаващата липса на вода за питейни и битови нужди и безотговорността и бездействието на всички ангажирани институции.

На мирен протест излизат жителите на генералтошевския квартал „Пастир”,останали повече от 20 дни  без вода

Това съобщи кметският наместник Снежана Станева. 



Припомняме, че на 25 април беше установено, че водата в генералтошевския квартал е натровена след вливане на разтвор от пестициди и хербициди във водопреносната мрежа.  Жителите на квартала бяха незабавно уведомени, а водоподаването - спряно. 

Редица срещи относно проблема са се провелив Министерството на здравеопазването, но до жителите на квартала не е достигнала никаква  информация за решението, което е било взето. Кметският наместник на квартал „Пастир” сподели, че това кара жителите да се чувстват унизени и пренебрегнати, все едно не съществуват. 

Според Снежана Станева не е редно водата да бъде пусната, без да има 100% сигурност, че тя е чиста и годна за употреба, но по нейни думи хората вече не издържат. „Това е едно голямо натоварване за тези хора, които трябва да осигуряват с тонове вода”, заяви тя. 

След проведена среща между кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и министър-председателя Бойко Борисов стана ясно, че водата в кв. „Пастир” утре ще бъде пусната за битови нужди, тя все още е негодна за пиене. Това стана ясно днес на брифинг в Министерски съвет, даден от кмета на общината.

Въпреки че водоподаването за битови нужди ще бъде възобновено утре в 11.00 часа, протест ще има, заяви организаторът му и жител на квартал „Пастир“ Росица Стоева.

„Организираме този протест, защото вече 20 дни стоим без вода. Водата е замърсена с пестициди, тя не може да бъде изчистена,а дори в момента не може да бъде и изследвана в нашата държава, никой не може да докаже тази вода чиста ли е и дали е годна за пиене“, заяви тя.  Част от исканията на протестиращите са компетентните органи да поемат ангажимента водата да бъде изследвана в акредитирана лаборатория, с цел да бъдат установени веществата в нея. Росица Стоева сподели, че водопреносната мрежа в квартал „Пастир” не е подменяна от 1950 година и по старите тръби може да има отлагания от влелите се във водата пестициди. За да бъде изчистена напълно водата,трябва да бъде подменена цялата водопроводна система, за което жителите на квартала настояват. „Това е много трудно за изпълнение, но не и невъзможно”, заяви Росица Стоева. Друго искане е да бъде извършван системен контрол от Регионалната здравна инспекция на земеделските производители, които пръскат с препарати. 

Мирният протест ще е под формата на шествие с автомобили, което ще започне в 10 часа от сградата на Община Генерал Тошево и ще приключи до КПП „Кардам“. 

Снимката е илюстративна.