Църковният хор в Тервел дарява събрани средства от първия им аудио албум

Богат концерт „С музика, любов и вяра в душите“ са представили от Църковния хор „Свети Георги“ в Тервел с диригент маестро Живко Колев.

Църковният хор в Тервел дарява събрани средства от първия им аудио албум

Проявата е била част от пролетните празници на културата, съобщиха от Община Тервел. Изпълнителите от Църковния хор ще дарят сумата от 471,30 лева, събрана по време на концерта, от продажба на първия им аудио албум. Тя ще бъде за закупуване на църковна утвар, необходима при богослуженията в новопостроения храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Нова Камена.



Посланието на концерта е бил за любовта към майката, жената, родината, Бога и музиката. На него са прозвучали църковните песнопения „О, пресладкий“, „Царю небесний“, „Венчание“, Единородний сине“, слова от руските песни „Оренбургский пуховы платок“, „Конь“ и „Писмо к матери“. Топлите гласове на солистките Мариана Петкова, Цанка Жечкова и Севдалина Колева са докоснали най-нежните струни в сърцата на зрителите в храма.

Песните, посветени на любимата  жена, са били представени в неравноделните ритми на българския фолклор – „Ясна ми, ясна, месечинке“ и „Калино, Малино“, както и в стила на старата градска песен, под съпровода на китара и акордеон с музиканти Живко Колев и Дори Иванова- „Русокосо момиче“ и „Ако някога се преродя“. 

С чувство на патриотизъм и любов към родината са прозвучали композициите „Запей, земя“, „Мило ми е, мамо“, „Песен за родината“ и „Песен за Тервел“. По традиция всеки концерт на формацията дава подиум на млади израстващи музиканти. Този път гости на спектакъла са били ученичките на д-р Росица Бояджиева от гр. Добрич - Христина Петрова и Борислава Белчева. Те са изпълнили популярни детски песни от български композитори на флейта.  Гост на концерта е била и Симона Петрова от школата по пиано на НЧ „П. Р. Славейков“ във Варна, с ръководител Мая Калеева, която е изпълнила „Етюд“ от Александър Гедике и „Сонатина“ от Муцио Клементи. 


Изпълнителите са получили поздравителен адрес и цветя от кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев и председателя на Общински съвет Тервел инж. Симеон Симеонов.

От Община Тервел припомнят, че любовта към музиката и песента събират камерния състав през 2011 година, само няколко месеца преди освещаването на Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Постепенно освен църковни песнопения, в репертоара им влизат патриотични и руски песни, както и на фолклорна основа.

Средства за храма в с. Нова Камена може да бъдат дарени лично или на набирателната сметка Уникредит Булбанк 70001522872963, IBAN BG24UNCR70001522872963 ЗА Храм Рождество Богородично.