С изложба на млади художници от Чехия завърши пленера „Пролетно училище по изкуствата” в „Двореца” в Балчик

С изложба на картини, стъклени пластики и рисунки върху дърво, вдъхновени от архитектурните и природни красоти на Двореца в Балчик, приключи традиционния пленер „Пролетно училище по изкуствата”.

С изложба на млади художници от Чехия завърши пленера „Пролетно училище по изкуствата” в „Двореца” в Балчик



Експозицията беше открита официално снощи в Каменната зала. Гостите на културния център имаха възможността да видят красиви картини, изрисувани на платно и дъска, скицниците на  младите художници, както и 6 пластики, възникнали като инспирации от рисунки от Балчик.


Благодарение на тази двустранна инициатива най-добрите възпитаници на училището получиха възможност да усъвършенстват своите умения в неповторимата кралска обстановка на Двореца, съвместяващ богато разнообразие от ориенталски, тракийски, римски и християнки символи.


Тази година в пленерът се включиха 29 възпитаници от Средно училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашке Мезиржичи в Чехия.


В продължение на няколко дни младите художници пресъздаваха уникалността на архитектурните забележителности в комплекса - вила "Тихото гнездо", "Нимфеума", "Алеята на вековете", параклисът "Успение Богородично", "Сребърния кладенец", на своите платна. 


Официалното откриване на изложбата започна с прекрасни мелодии на пиано, изпълнени от един от участниците в пленера. 


Директорът на „Двореца” Жени Михайлова пожела на младите творци да продължават да се вдъхновяват от това прекрасно място.  Тя изразни надеждата си за бъдещи проекти и доброволци цяло лято. 


 „От името на кмета на Община Балчик и от мое име ви приветствам в нашия красив град. Всички ние за пореден път изпитваме изключително приятни чувства когато зърнем града си още по-красив, видян през вашите очи, затова бих желал да благодаря на вас и на културен институт „Двореца” за добре свършената работа”, каза в приветственото си слово зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров. 


„Това място има невероятна атмосфера и аз съм много щастлива, че двата града, които вече няколко години имат приятелски отношения, могат да се похвалят със всички културни събития, които организират”, каза зам.-кметът на чешкия град Валашке Мезиржичи и художник Ивона Войячкова. „Ако сега кралица Мария ви гледа някъде отгоре, тя ще бъде много доволна и щастлива от резултатите, които вижда", с тези думи тя се обърна към младите творци. 


Ученици от Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашке Мезиржичи представиха творбите си, които са сътворили по време на пленера „Пролетно училище по изкуствата” в изложба в Каменната зала на „Двореца” в Балчик.