Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 13 до 17 май

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Завърши тазгодишното издание на Общобългарския младежки фолклорен събор "С България в сърцето" в Каварна, който в три дни обедини младежи обичащи българския фолклор от страните България, Румъния, Украйна и Молдова. Със своите изпълнения те потопиха жителите и гостите на Каварна в магията и ритъма на танца и завладяващата народна песен.



Открити са строителните площадки на улиците „Св. Св. Кирил и Методий“, „Георги Кирков“ и „Детелина". Кметът на Добрич Йордан Йорданов коментира пред журналисти, че е подписан протокол, чрез който е започнало цялостното преасфалтиране на трите улици, възстановяване на тротоарите и ремонтът на осветлението. Той уточни, че за останалите три улици - „Теменуга”, „Максим Горки“ и „Стоян Михайловски“ протоколът трябва да бъде подписан тази седмица, след което и по тях дейностите ще започнат.

Валери Симеонов и Йордан Апостолов от НФСБ се срещнаха с граждани на Добрич, за да отчетат свършеното от тях в 44-то Народно събрание. Депутатът от НФСБ в 44-то Народно събрание Йордан Апостолов заяви пред гражданите на Добрич, че предстоящите избори за Европейски парламент са много важни, защото от тях зависи да имаме национално отговорно представителство в Европейския съюз. Водачът в листата  за Европейски парламент на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)“ Валери Симеонов припомни, че в устава на НФСБ не е заложено да си бъдат полезни един на други, а да бъдат полезни на майка България.

Вторият поход на мечтите премина през Добрич. Събитието е част от националната инициатива на младежи с интелектуални затруднения от семейства и системата за грижа. Младежите обсъдиха, заедно с местната власт, местната общност, НПО, доставчици на услуги и бизнес представители, какво се е променило за седемте години от създаването на Младежкия съвет за детско и младежко участие към организация „Лумос” и първия Поход на мечтите през 2012г. по отношение на правата на младите хора за независим и достоен живот, професионалната реализация, правото на всяко дете на семейство, социалното включване и участие. 

900 000 лева по-малко за инфраструктурав Добрич заради жалбата на областния управител. Финансовият зам.-кмет Елка Димова посочи, че това са показали направените анализи при влизнето на жалбата на областния управител в съда. Тя уточни, че няма да бъде предприета актуализция на бюджета за намаляване на очакваните приходи. Усилията ще бъдат насочени към събираемост на недобори, като надеждите са Общината да успее да навакса тези близо един милион лева чрез подобряването на събираемостта. 

„Важното е когато гласуваме на тези избори, наистина да изберем политическа сила, която има визия, а БСП е единствената, която има сериозна визия за Европа”, каза кандидатът за евродепутат от листата на БСП Сергей Станишев, който беше на посещение в Добрич. Той заяви, че не става въпрос само за предизборната платформа, която партията е приела на конгрес в края на януари, а за представата на България за Европейския съюз.

Четирима кандидати ще се конкурират за директорския пост на Детска ясла №5 "Пролет". Това са Стоянка Петрова, Миглена Григорова, Ваня Тодорова и Мария Боянова. 

Община Добричка подготвя 51-вото издание на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Тази година той ще се проведе на 29 юни в местността „Славната канара“ край село Дебрене, а откриването ще бъде от 9.30 часа.

През 2018 г. за първи път сме изравнили броя на сънародниците ни, които напускат и които са се върнали обратно в България. Чрез европейската солидарност създаваме условия, които ни приближават до голямата цел българите зад граница да се върнат обратно в родината, младите хора да останат и да се реализират у нас. Това заяви в Тервел кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев.

Три двойки с репродуктивни проблеми кандидатстват за финансово подпомагане пред Община Добрич. Средствата за прилагане на Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/или настоящ адрес на територията на Община град Добрич, са в размер на 30 000 лв. Те са осигурени от бюджета на Общината. 

„Ако победим на тези избори, а ние трябва да победим и ще победим, първо се очертават извънредни парламентарни избори и второ на предстоящия местен вот през есента трябва да си върнем държавата от ГЕРБ и да победим феодализма на партията в цялата страна”, заяви кандидатът за евродепутат от листата на БСП за България Велизар Енчев в Добрич. Той беше на посещение в града, за да представи пред жителите своята програма и какво ще направи като евродепутат в Европейския парламент.

Ангел Диков завоюва шампионска титла при юношите. Боксьорът от БК „Добрич“ има реален шанс да участва на европейското.

Спортистите на ФСГ „Васил Левски” и СУ "П. Р. Славейков" - първенци в комплексното класиранена Ученическите игри на Добрич. Кметът на град Добрич Йордан Йорданов раздаде над 100 купи на най-добрите спортисти от училища и отбори през учебната година. 

75 000 лева за почистване на дерето и нерегламентирани замърсявания ще отпусне Община Добрич. Поръчката  ще бъде с предмет на дейност „Избор на изпълнител за почистване на участъци от корекцията на река Добричка и за почистване на нерегламентирани замърсявания на територията на град Добрич", разделена на две обособени позиции.

Абитуриентите на ЕГ "Гео Милев" предадоха факела на знанието на следващия випуск. Училището се разделя с учениците от дванадесетите класове на гимназията в трите профила - английски, немски и френски език. Със сълзи на очи преподавателите прегръщаха и пожелаваха „На добър час!” на своите ученици.

Абитуриенти от СУ “Димитър Талев” облякоха тениски вместо официални тоалети за благородна кауза. Средствата, които са спестили от закупуването на рокли и костюми, зрелостниците са дарили на двегодишния Дани от Добрич, който е с диагноза Детска церебрална парализа. Зрелостниците са събрали и превели сумата от 600 лева в банковата сметка, по която се събират пари за лечението на Дани. 

За поредна година Община Добричка ще отличи изявени дейци на образованието и културата на празничен концерт. Мероприятието се организира от Община Добричка и ще се състои на 22 май от 14.00 часа в Драматичния театър „Йордан Йовков”. 

50 дванадесетокласници прекрачиха прага на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич за последен път. Те са отправили своите мечти в небето със символично пуснати балони.

Устремени към мечтите си, зрелостниците от “Св. Климент Охридски” прекрачиха прага на училището за последен път. За доброто настроение е бил организиран концерт с  хип-хоп танци, музикални поздрави и обща песен, изпълнена от завършващия випуск. 

С много музика, танци и хумористични скечове, свързани с училищния живот бяха изпратени снощи абитуриентите на  СУ „П.Р. Славейков”. Сред официалните гости на тържеството бяха зам.-кметът по „Финанси и общинска собственост” в Община Добрич Елка Димова и директорът на Дирекция  „Хуманитарни дейности” Дияна Борисова.

Деца от Добрич направиха здравословни дюнер и пица на Фермерския пазар. Инициативата е по повод Деня на революцията в храненето. Организатор на събитието беше фондация “За храната”, което се провежда за трета поредна година в страната и главно е насочено към здравословното хранене при децата. 

Община Добричка предостави 15 хил. лв. на МБАЛ - Добрич за закупуване на медицинска апаратура. Средствата вече са по сметката на здравното заведение. 

Недко Недков е новият директор на Художествената галерия в Добрич. Последният етап на конкурса, защита на Концепция за дейността и развитието на галерията и събеседване, се е провел на 15 май. Комисия, назначена със заповед на кмета на Добрич Йордан Йорданов, е провела конкурс за избор на директор. Тя е била председателствана от зам.-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. 

Добрич ще има безплатен интернет на обществени места. Градът е одобрен за получаване на финансиране по инициативата WiFi4EU.

ГЕРБ и СДС представиха листата си за предстоящите европейските избори в Добрич. „С подкрепата на нашия силен, компетентен и професионален отбор и с колегите, с които ще представляваме достойно България в Европейския парламент и ще защитаваме интересите й, можем и знаем как да бъдем силна власт и да получаваме доверието на хората, без да бъдем популисти, без да рушим имиджа на България, да се занимаваме с компромати и да петним образа на страната си”, каза кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Лиляна Павлова в Добрич.

Абитуриентите на СУ „Георги Ст. Раковски” прекрачиха училищния праг за последен път. Тази година в СУ „Г.Ст. Раковски” завършиха 18 ученици от спортовете бокс, борба, вдигане на тежести, лека атлетика, плуване, футбол, хандбал и колоездене, с класен ръководител Симеон Франгов. 

ОУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза своя празник с песни, танци, стихотворения и драматизация на приказка. Дните от 13 до 17 май бяха празнични за училището и преминаха под надслов “Юбилейна Вапцарова седмица”. Децата имаха организирани различни образователни и спортни инициативи.

За поредна година ЧСУ „Леонардо да Винчи” се включи в образователната кампания "Ден на революция в храненето", която се провежда от фондация "За храната". Тази година мотото е “Не яж боклуци, яж зеленчуци”.