Добрич отбеляза тържествено 24 май (+СНИМКИ)

3 191 ученици преминаха с лента „Отличник“ в празничното шествие в центъра на Добрич днес.

Добрич отбеляза тържествено 24 май (+СНИМКИ)



Празникът в чест на българската просвета, култура и славянската писменост започна по традиция с поднасяне на венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий от кметския екип и официалните гости. 


На тържеството присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов,  народните представители вицеадмирал Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, Красимир Янков, Даниел Петков и д-р Хасан Адемов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общински съвет Иво Пенчев, общински съветници и членове на кметския екип и на екипа на Областна управа, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, гости от Констанца, Румъния, ръководители и представители на политически партии и движения, на обществени организации и културни и образователни институти, граждани и гости на града. 


„В българския празничен календар има дни, които всеки един от нас мисли и чувства по различен начин, датите, които честваме ни принасят назад в историческото време, възкресяват знаменателни събития, пробуждат и укрепват самосъзнанието, духът ни и ни обединяват. Сред тези специални паметни дни се откроява днешният – 24 май, ден на българската писменост, просвета и  култура, празник на пречистената и възвисена българска духовност. България е единствената държава, която празнува своите букви, създадени и завещани от светите солунски братя Кирил и Методий. Българската азбука е четвъртата за свещенослужение в света. Чрез нея средновековната българска държава става достойна част от християнската цивилизация. Честит празник гости и граждани на Добрич!”, каза в приветственото си слово кметът Йордан Йорданов. 


Празникът продължи с традиционното шествие на училища, детски градини и културни учреждения.