Започнаха изборите за членове на Европейския парламент

Започнаха изборите за членове на Европейския парламент
В изборния ден в България гласуването започна в 07.00 часа и ще приключи в 20.00 часа.

Изборният ден в Област Добрич започна нормално, като минути след 7.00 часа от всички СИК са потвърдили пред РИК, че гласуването вече тече. От РИК информираха, че както при всяко гласуване, и днес е имало закъснели членове на СИК. Избирателите дори са чакали отварянето на секциите, за да подадат своя вот. От РИК допълниха, че в Крушари 10 човека вече са гласували. 


Припомняме, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България днес(26 май 2019 г.) участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.По данни на РИК Добрич в изборния ден в цялата област ще има 382 секционни избирателни комисии, като в бройката са включени и подвижните такива, където има достатъчен брой подадени заявления за сформирането им.


Общо на територията на област Добрич ще има 76 секции, в които ще има възможност и за машинно гласуване. Само една машина в областта няма да работи, поради технически проблем. По общини броят на секциите, където ще може да се избира между стандартното гласуване с интегрална бюлетина или чрез машина са както следва: Община Балчик – в 7 секции, Община Генерал Тошево – в 5 секции, Община Добричка – в 6, Община Каварна – в 7, Община Тервел – в 8, в общините Крушари и Шабла машинно гласуване ще има в 1 секция. Най-голям брой секции с възможност за избор на машинно гласуване ще има в Община град Добрич – 41 на брой.


От ОД на МВР съобщиха, че е създадена  организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.


В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.


Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.


Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.


Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+