Художникът Флора Начева: Винаги ще рисувам Балчик, където и да се намирам

Изложба маслена живопис представи художникът Флора Начева от Балчик в Младежкия център в Добрич

Художникът Флора Начева: Винаги ще рисувам Балчик, където и да се намирам


42 години от своя живот тя e отдала на работата в областта на предучилищното образование. “От малка имах афинитет към рисуването, но приоритетите ми бяха други. Рисуването ми беше като хоби”, сподели за Добрич Онлайн Флора.  Първите си опити в изобразителното изкуство тя е направила през ученическите си години, когато е рисувала шаржове на своите съученици. Единствено тогава тя е посещавала курсове по графика при добричкия художник Янко Атанасов.


Интересът й към маслената живопис се е породил спонтанно преди пет години. На 55-годишна възраст Флора Начева е решила да реализира по-професионално своя талант и хоби в областта на изобразителното изкуство. 


“Истината е, че когато наближи моето пенсиониране, се замислих с какво ще се занимавам през останалия период от моя живот”, каза художникът. Така Флора е решила да поеме по своя професионален път на рисуването. Насочила се е към маслената живопис, а допреди това е рисувала само с акварели и моливи. 


“Искам да рисувам от всичко по много. Да опитам всички техники и стилове, които се използват в маслената живопис. Съжалявам, че не съм започнала да се занимавам по-отрано и не съм отделила време на това свое хоби преди години”, категорична беше тя. Според нея е трудно човек да съчетава професията със своето хоби и винаги едното от тях ще надделява над другото.  “Затова реших, когато вече съм свободна, да се отдам изцяло на рисуването”, уточни Флора. Художникът сподели, че винаги съветва младите хора да развиват таланта си от рано, за да имат време достигат големи върхове.


В изкуството на художникът може да видим картини, заредени с вдъхновение от красотата на родния й град Балчик, света на природата, романтиката на горските и морски пейзажи.


“Никога целенасочено не съм си казвала какво точно ще рисувам днес. Идеите се раждат спонтанно, живея в град Балчик - градът на художниците”, каза още тя.

Творецът сподели, че самият град я мотивира да рисува и твори. 


“Това е атмосфера, в която не може да не се опиташ с багри да изразиш себе си, видяното и преживяното. Имам чувството, че и цял живот да съм затворена в Двореца в Балчик, винаги ще има теми и сюжети, които да рисувам. Винаги ще рисувам Балчик, където и да се намирам”, подчерта Флора Начева.


Подредената й изложба в Младежкия център в Добрич може да бъде разгледана до 9 юни. Това е четвъртата представена експозиция на твореца. Първата й самостоятелна изложба е през 2018 година в Община Балчик, след което е поканена да стане член на Сдружението на художниците в Балчик.