Община Тервел: Ниската активност на Евроизборите показа, че гражданите все още не усещат работата на Европейския парламент осезателно

От Община Тервел съобщават, че активността на изборите за членове на Европейския парламент от страна на живеещите в града е била ниска.

Община Тервел: Ниската активност на Евроизборите показа, че гражданите все още не усещат работата на Европейския парламент осезателно

От там коментират още за показателността, че гражданите все още не усещат работата на Европейския парламент осезателно и не считат, че хората, които биват изпращани там имат принос за подобряване живота на хората в България.



На 26 май избирателната активност в Община Тервел е била 40,4% или 5 801 човека са подали своя глас. Така Общината се е наредила на първо място по най-висока активност от страна на гласувалите тервелчани на изборите за членове на Европейския парламент. От администрацията посочват, че въпреки това активността за Тервел е изключително ниска. Направено сравнение е показало, че на парламентарните избори през 2017 година своя глас са подали 7 800 души, а на последните местни избори през 2015 год. - 8 800.

Освен това избирателната активност на Евроизборите между отделните секции е била голяма.

Седемте избирателни секции в Община Тервел са имали средна избирателна активност 32,21 %, докато в селата е била много по-висока. В село Балик тя е била 66,02%, в Полковник Савово 58,72 %, а в Бонево - 55,10%. Има и много малки села, в които активността е 90 %. В село Оногур избирателният списък е бил от 20 души, като там активността е достигнала 90%.

Първата политическа партия в Община Тервел е ДПС, като за нея са гласували 2 875 души. В Общината за тях своя глас са подали 502 души, а в селата - 2 373.

„На всички избори през последните десет години, с изключение на местните, ДПС е неизменно първа политическа сила“, посочват от администрацията.

 Втората политическа сила в Общината е ГЕРБ. Тя е била предпочетена от 979 души. В Тервел за политическата партия са гласували 353 души, а в селата – 626. Трети са БСП за България. Предпочелите тази партия са общо 761 човека, като в града те са 472, а в селата – 289.

Кандидатската листа на ВМРО е била предпочетена от 179 души, а тази на ВОЛЯ – от 373 души. Листата на „Да, България  и ДСБ“ са подкрепили 35 души.

За други партии и коалиции са гласували 270 избиратели в Община Тервел. Невалидните бюлетини са 283. С „не подкрепям никого“ са гласували 71 жители.