Борис Солтарийски и Невена Цонева ще поздравят каратеките от „Самурай” за 25-годишнината от създаването на клуба

С демонстрации на карате техники, много песни и танци Карате клуб „Самурай” ще отбележи 25-годишнината от създаването си. Специален поздрав към младите спортисти, техните треньори и гостите ще отправят вокалистите на „Ку- ку Бенд” Борис Солтарийски и Невена Цонева.

Борис Солтарийски и Невена Цонева ще поздравят каратеките от „Самурай” за 25-годишнината от създаването на клуба

Празникът на младите самураи ще се състои на 15 юни, от 17 часа в зала „Добротица”. В спортната част от тържеството гостите ще се насладят на демонстрации на различни техники от карате, представени от най-малките, напредналите и елитните състезатели на клуба, както и от структурите на МВР. За доброто настроение ще се погрижат Градският духов оркестър на град Добрич,  талантите от поп-рок студио „Сарандев”, Танцов фолклорен клуб „Веселчани”, Музикален театър „Дея” и много други. Това каза за Добрич онлайн председателят на клуб „Самурай” сенсей Димитър Христов.


Добричкият клуб по карате „Самурай” е създаден през 1994 година от сенсей Димитър Христов и сенсей Ивелин Керанов, който за жалост вече не е между живите. Първоначално в клуба тренират 10 човека, постепенно групата започна да се увеличава и през 1995-96 година става редови член на Българската национална федерация по карате. Не закъснява и първото състезание - през 1997 година, на което клубът завоюва и първия си медал – сребро, в дисциплината ката при най-малките деца. „От там нататък започна възходящата линия на развитието ни, непрекъснато участвахме в семинари, викахме гости и в самия град, за да поддържаме и подобряваме нашето ниво на развитие”, разказа сенсей Христов. Към момента около 200 деца се занимават активно с карате в клуб „Самурай”, обучавани от 4 треньори.   

През тези 25 години клубът и неговите възпитаници са постигнали много. Според сенсей Димитър Христов спортните резултати не са най-важната част, по-важно е да се развива личността на децата, затова той набляга на социалната част от обучението. „Смело мога да кажа, че много голяма част от децата, после и младежите, които са били доста време при нас, са получили една пълна реализация както в България, така и в чужбина”, заяви той. 

По неговите думи първо младите каратеки трябва да бъдат добри хора, трябва да се научат на дисциплина, на самодисциплина, на воля и на дух за победа. Това са нещата, които се стреми да възпита и усъвършенства у тях сенсеят. „Не от всяко дете ще стане състезател,  не от всяко дете ще стане шампион, не от всяко дете ще излезе някакъв велик каратист, по-важно е да бъдат добри и отговорни към това, което вършат, каза Христов.

За 25-годишнината на клуба той пожелава на екипа си и на децата да са здрави, упорити, да продължават да се стремят да бъдат добри хора и не бягат от себе си. „Другото сме доказали, че го можем”, каза в заключение той.