Шабла отбеляза 60 години от началото на организирания баскетбол в града

В истински празник за Шабла се превърна честването на 60-годишнината от началото на организирания баскетбол в града.

Шабла отбеляза 60 години от началото на организирания баскетбол в града

Залата на обновения „Спортен Комплекс Шабла“ се препълнена с баскетболни треньори, състезатели и спортни деятели, общественици, фенове на играта и гости на Шабла.


Тържеството откри дългогодишният треньор на баскетболни отбори в община Шабла, Христо Жечев. В словото си, самият той – жива спортна енциклопедия на града, изтъкна успехите на шабленския баскетбол през годините, на областно и държавно ниво. Речта му, базирана на факти, припомни на публиката, че през тези 60 години, Шабла е била баскетболен хегемон на областно ниво. Жечев даде думата на Кирил Димов, капитан на първия шабленски баскетболен отбор в далечната 1959-та година. Димов каза, че баскетболът носи здраве и дълголетие, и посочи за пример самия себе си. Председателят на Общински съвет Шабла, д-р Йорданка Стоева връчи на Кирил Димов почетен плакет и възпоменателен подарък.

Кметът на община Шабла, Мариян Жечев награди шабленските баскетболни отбори – медалисти от окръжни, областни и държавни първенства. Награждаването на 21-те отбора на баскетболното игрище беше повече от впечатляващо! След церемонията по награждаването, кметът Жечев каза, че припомняйки миналото се обръщаме към бъдещето. Той призова младите, вдъхновени от успехите на родителите си да продължат да развиват тази красива игра в Шабла. Мариян Жечев благодари за помощта при организацията на празника на Христо Жечев и на съучредителя и организатор в Българската аматьорска баскетболна лига (ББЛ) – нашият съгражданин Йордан Павлов.

Програмата продължи с надпревара между някои от участниците в отборите, както и зрители във вкарването на кошове от фаул-линията и от зоната за 3 точки. Надвкарването от фаула спечели Милко Стойков, а от далечната дистанция най-точен бе Александър Иванов.

Публиката бе „подгряна“ от изиграните два мача между сборни отбори на шабленски ветерани – мъже и жени. Въпреки че резултатите от тях не бяха от съществено значение, все пак – отборът, с капитан Трошо Тодоров се наложи над този, с капитан Живко Янев, а жените на Силвия Колева победиха тези, водени от Мария Иванова.

Настъпи и кулминационният момент – баскетболната среща между сборен отбор на Шабла и участника в Западната дивизия на Българската Баскетболна Лига – „Политехника“ София.Първите две части бяха равностойни и завършиха 12:12 и 31:31. През второто полувреме, сработеността и колективната обиграност на гостите си каза думата – краен резултат 83:64 за „Политехника“.