Обявиха временно опасните зони по време на учебните стрелби край Шабла

Учението „Шабла 2019“ ще се проведе от 10 до 14 юни 2019 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „Шабла“.

Обявиха временно опасните зони по време на учебните стрелби край Шабла

За времето от 08.00 часа на 10 юни до 19.00 часа на 14 юни 2019 г. се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица. Това обяви на официалната си страница Министерството на отбраната на Република България.



Учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „Шабла“ всключва тактическо обучение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски. 

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени. От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.

Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на Министъра на отбраната през 2019 година.