Над 40 сорта зърнено-житни култури представиха в Деня на отворените врати в Добруджанския земеделски институт

Ден на отворените врати се проведе днес в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

Над 40 сорта зърнено-житни култури представиха в Деня на отворените врати в Добруджанския земеделски институт

Тази година събитието премина под наслов „Дни на Тодор Рачински”, във връзка с 90-годишнината  от рождението на бележития селекционер на пшеница.



Целта на Деня на отворените врати е да се привлекат фермери, бизнес партньори и учени от страната и чужбина, които да се обединят около идеята за подкрепа, производство и пазарна реализация на семена от висококачествени български сортове зърнено-житни култури.

Сред официалните гости на събитието бяха главният научен секретар на Селскостопанската академия проф. Елена Тодоровска, Кирил Нинчев от ОД „Земеделие”, фирма „Тарар”-  бизнес партньор на ДЗИ от  Турция, директорът на Областната дирекция Държавен фонд „Земеделие” Грациела Павлова и кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. 


„За мен е изключителна чест да бъда тук сред вас на този празник на Добруджански земеделски институт и Ден на отворените врати, ден, в който се показват иновациите и различните нови сортове. Това е една реклама за нашия Добруджански земеделски институт, който всъщност е емблема на Община Генерал Тошево и на Българската селскостопанска академия”, каза в словото си кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той поздрави целия екип за качествените и надеждни сортове, които се произвеждат всяка година.


Представителите на фирма „Тарар”  връчиха почетни плакети за реализиране на достижения  на Добруджанския земеделски институт на територията на република Турция. 


Директорът на ДЗИ доц. д-р инж. Илия Илиев изказа благодарността си към спонсорите, подкрепящи института. „Ние високо оценяваме вашия принос не само за по-добрата организация на цялостното събитие, но и към популяризирането на най-новите достижения в развитието на българската аграрна наука”, каза той. 


Фолклорна група от училище „Св. Климент Охридски”, с хореограф Светлин Куцаров, поздрави всички присъстващи с танца „Равна Добруджа”.


На земеделските производители бяха представени над 40 сорта  зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета в производствените участъци на ДЗИ, както и най-новата селекция зърнено-бобови култури и няколко хибрида слънчоглед.