Започват учебните стрелби край Шабла

Днес започва учението „Шабла 2019“ и ще продължи до 14 юни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Започват учебните стрелби край Шабла

Учебните стрелби ще се проведат на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „Шабла“. Те включват тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски. Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година.


Активирани са временно опасни зони за времето от 8 часа на 10 юни до 19 часа на 14 юни, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица. 

Предислокацията и развръщането на личния състав и техниката на дивизионите от състава на Първа зенитно-ракетна база, определени за участие в „Шабла-2019”, вече завършиха. Те заеха позиции на територията на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, откъдето ще се проведат бойните стрелби, съвместно с формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на Република България и на въоръжените сили на Република Сърбия и САЩ. 

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени. От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.