Тимът на „МIX“ /София/ стана шампион в Българската баскетболна лига

Новосформираният отбор на Шабла постигна първа победа в националната надпревара

Тимът на „МIX“ /София/ стана шампион в Българската баскетболна лига

В спортен комплекс „Шабла“ се проведоха битките за определяне на шампиона в тазгодишното първенство в Българската баскетболна лига за аматьори. Умения между кошовете край морето показаха осемте най-добри отбора от страната през сезона в четирите конференции. До финалния турнир достигнаха съставите на „Светкавица“ /Търговище/, „Ънстопъбъл“ /Добрич/, „MIX“ /София/, „Бавни и яростни“ /Плевен/, „Чардафон-Орловец“ /Габрово/ и „Хебър“ /Пазарджик/. Поради организационни проблеми, вторият отбор от „Запад“ не успя да пристигне за турнира и на негово място, организаторите включиха с „уайлд карт“, наскоро сформирания тим на Шабла. В елиминациите домакините дори постигнаха и първата си победа в ББЛ – над представителите на „Ънстопъбъл“ /Добрич/ - 112:80.




До решителната среща за титлата достигнаха миналогодишният шампион „Хебър“ /Пазарджик/ и „MIX“ /София/. След оспорван мач и обрати столичните баскетболисти детронираха „Хебър“ с 84:76. На полувремето за публиката в залата беше организирана игра със зрителите за стрелба от зоната за 3 точки и от фаул-линията, като победителите бяха наградени от представител на ББЛ. На церемонията в залата след последния съдийски сигнал кметът на община Шабла Мариян Жечев връчи купите и медалите на първите три отбора в крайното класиране - „MIX“, „Хебър“ и „Светкавица“, както и индивидуалните награди на най-добрите баскетболисти във финалната надпревара.



В Българската баскетболна лига (ББЛ), участват баскетболни отбори от над 30 български града, с картотекирани повече от 1000 баскетболисти. Първенството се провежда под егидата на Българската федерация по баскетбол (БФБ) и се администрира от Българското баскетболно общество (ББО). Председателят на УС на ББО - Орлин Атанасов, след церемонията по награждаването каза: „Благодарни сме на кмета на Шабла за гостоприемството и изключителните условия за провеждане на националните ни финали. Вярваме, че с повече съпричастни и активни в нашия спорт общини като Шабла, ще превърнем отново баскетбола в масов спорт за България. Всички заедно наблюдавахме изключителна борбеност, феърплей и мъжество във всички мачове. Финалът беше достойно последно украшение на целия сезон. С нетърпение очакваме новия член на ББЛ – отбора на „Шабла“. Пожелавам им успех!“