Общините да стопанисват плажовете в населените места предлагат от Асоциацията на парковете

Днес Асоциацията на парковете в България е изпратила писмо до министър-председателя, председателите на всички парламентарни групи в Народното събрание и ресорната комисия.

Общините да стопанисват плажовете в населените места предлагат от Асоциацията на парковете

В него те посочват необходимостта от спешни действия в защита на морските плажове по Черноморието. Според асоциацията настоящата ситуация с плажовете буди сериозна тревога, както по отношение опазването им, така и по отношение стопанисването им.



Едно от предложенията на Асоциацията на парковете в България е да бъде възложено на общините да стопанисват плажовете в населените места, а областните управители – плажовете извън тях. “Нека само тези публични органи изграждат в рамките на закона необходимата инфраструктура за опазване и стопанисване на крайбрежната плажна ивица. Това ще спре ежегодните нарушения на устройствените и природозащитни закони и скандалите по морето. Българският предприемач ще може да участва в обслужването на туристите, медицинската помощ и спасителна дейност, но вече ползвайки готова и законна инфраструктура”, коментират в писмото.

От асоциацията настояват за действия и промени на съществуващата правна рамка с цел гарантиране опазването и устойчивото използване на българските плажове в интерес на икономиката и бъдещите поколения. “Да изпълните решението на Европейската комисия за разваляне на сделките на замяна на горите от Държавния горски фонд, обявени за непозволена държавна помощ. Това би върнало в патримониума на държавата над 2700 декара дюни и плажове в районите на Крапец, Шабла, Дуранкулак, Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Несебър”, отбелязват те.

Пред „Хоризонт“ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България е заявил, че трябва да се направи цялостна оценка на променяния повече от 20 пъти Закон за управление на Черноморското крайбрежие и анализ на прилагането му.

„Това е във връзка с процеса, който приема в момента Народното събрание на второ четене. Считаме, че измененията не са достатъчни, трябва да са малко по-категорични, за да може да се гарантира както опазването на дюните и плажовете, така и развитието на туризма, включително на къмпинг туризма. В момента Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда много строги мерки върху белите, сивите и облесените дюни, но в същото време няма никакви мерки върху зараждащите се дюни“, коментирал е още той за „Хоризонт“.

Цялото писмо може да прочетете (ТУК).