Над 50 вида ястия са представили първенците на “Празника на гърнетата” в Крушари

За 11-а поредна година събитието „Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа” събира на едно място любители-кулинари.

Над 50 вида ястия са представили първенците на “Празника на гърнетата” в Крушари

Празникът се е провел пред НЧ “Йордан Драгнев – 1894” в Крушари. Като домакини самодейците от читалището са подарили на присъстващите приготвените от тях гозби, супи, мезета, вина, ракии, ликьори в знак на гостоприемство.



За трета поредна година „Веселите кулинарки“ към читалището в с. Изгрев, община Суворово, печелят първа награда. Те са представили на гостите над петдесет вида ястия, сладкиши, погачи и обредни хлябове. 

Девет читалища общо са взели участие в колективната надпревара, представяйки едновременно кулинарна продукция и фолклорна програма. Предметни награди са получили четиринадесет индивидуални участници в различните категории, а журито е присъдило допълнително седемнадесет специални награди.

Участниците в кулинарната надпревара са представили супи, мезета, постни и местни ястия, печива, милини, кавърми, питки и погачи. От Община Крушари посочват, че е имало изобилие от тестени произведения, като бисквити, курабий, торти, баклави, масурчета, пити и погачи. От там отбелязват още, че за следващата година предвиждат реализиране на нови идеи за “Празника на гърнетата”.