Светослав Петров: Прибрах се в Добрич, за да свършим работа

Готов съм да нося отговорност и затова се разбрах бързо с ФК „Добруджа“

Светослав Петров: Прибрах се в Добрич, за да свършим работа

- Здравей, Светльо! За трети път се завръщаш в „Добруджа“ на ръководна позиция, от кого дойде предложението и имаше ли колебания?


- Предложението дойде от президента на клуба Валентин Василев, с който съм работил и в предходните години, когато изпълнявах определени функции във ФК „Добруджа“. Колебания съм нямал, защото Добрич е родният ми град и тук съм направил първите си стъпки във футбола.

- Този път си в нова роля – тази на мениджър и старши треньор на мъжкия тим, като ще упражняваш цялата спортно-техническа власт. Готов ли си за подобно предизвикателство?

- Ако не бях готов едва ли щях да приема. Колкото до треньорството, аз винаги съм искал да се занимавам с подобна дейност. Директорската работа не е толкова много и ще съчетавам нещата, защото с помощник в лицето на Радослав Боянов, смятам че няма да има проблеми в това отношение. Дали моделът на управление ще бъде „английски“, „немски“ и т.н., не е толкова важно. Основното предизвикателство пред мен е свързано с това, че да направя така, че пропуските и несвършеното при предните два престоя да бъде надградено и доведено до някакъв завършен вид. А и в крайна сметка все някой трябва да носи отговорност. С работата си през годините и натрупаният опит съм доказал, че не бягам от отговорност, като може би и затова се разбрах бързо с ръководството на ФК „Добруджа“.

- Къде смяташ, че следва да се реформира клуба и какви стъпки трябва да се предприемат?

- От една седмица, откакто към Добрич, постоянно слушам, че всичко е добре и едва ли не си върви по мед и масло. При това положение сериозно започнах да си задавам въпроса, след като ситуацията е ОК, какво ще правя аз тука. Дори някои си позволяват да ме нападат и коментират, но аз няма да им отговарям, защото са много под нивото ми. Лошото е, че атаките идват от едни и също хора, които никога не са излезли с лицето си да поемат отговорност, а от 20 години са в този клуб. Не искам да бъда разбран погрешно и като цяло нямам нищо против никой. Искам да уверя тези, които считат, че съм се прибрал „да открадна пари“, че нямам намерение да отбивам номера, защото най-малкото – не обичам да губя! За справка ще посоча, че в предните два пъти никога не съм имал съмнения или притеснения, че под мое ръководство мъжкия отбор ще отпадне в по-долна група. 

- Предвиждат ли се промени в Детско-юношеската школа?

-  О, и тук започнаха да излизат „сюрпризи“, за които бях подготвен. Разбирам, че вече се оформят коалиции сред родители, твърдящи че как не трябвало да се смянят треньори и да не се пипа нищо в школата. Не съм аз човекът, който е измислил как да се случват нещата там, но явно трябва и е наложително да се намери нов подход и начин за работа при подрастващите. Или поне най-малко следва да се почерпи от опита на другите, които са по-напред в развитието си. За мен по-важното е да структурираме клуба по правилният начин. В това число влиза ДЮШ, ремонт на стадион „Пионер“ и подобрения по базата. Когато това е налице, ще имаме основата, върху която да стъпим и да очакваме резултати. Футбол в днешно време се прави с много пари, какъвто пример у нас са „Лудогорец“ и „Арда“. След като не разполагаш с подобен финансов ресурс, трябва да намериш втори път, за да си конкурентоспособен.    

- Как вървят нещата със сформирането на мъжки отбор за Североизточна трета лига?

- Имаме план, който следваме, като вече са проведени редица разговори с дадени футболисти. В това число влизат такива от предходния сезон, както и нови. Първата тренировка е насрочена за 26 юни, а самата подготовка ще протече в Добрич. До тогава се надяваме да имаме ядро от състезатели, които със сигурност ще бъдат на разположение през есента. Знае се, че в аматьорският футбол можеш да разчиташ твърдо на даден състезател едва след като изиграе поне един мач с клубната фланелка. Идеята ни е да сформираме боеспособен отбор, който естествено, че ще се стреми към челно място. Най-малкото, защото с традициите, които има, на „Добруджа“ не и отива да е в тази група.

- На финала какво би казал и какво да очакват любителите на футбола в Добрич?

- Тъй като във футбола няма дефиниция дали той е правилен или неправилен, определящи са резултатите. Или казано по-просто – вършиш или не вършиш работа. Единствено резултатите показват дали се развиваш или тъпчеш на едно място. Аз съм амбициозен човек и след като съм си оставил семейството и бизнеса в София, говори достатъчно. Освен това с юношите до 19 години на „Септември“ /Сф/ през миналата година постигнах нелоши резултати и се чувствах комфортно. Там нямах нерви и ядове, с каквито вече започнах да се сблъсквам в родния Добрич. Но аз съм готов за подобни удари и с малко подкрепа, вярвам че ще опровергая скептиците.