Димитър Христов: За 25-годишнината на КК „Самурай“ подготвяме празник за добричлии

Специални гости в зала „Добротица“ са „Ку-Ку бенд“ с вокалисти Невена Цоневa и Борис Солтарийски

Димитър Христов: За 25-годишнината на КК „Самурай“ подготвяме празник за добричлии

- Г-н Христов, Карате клуб „Самурай“, на който сте президент и главен треньор, ще отбележи своята 25-годишнина от създаването си. Как ще протече самото тържество и какви изненади да очакват присъстващите?


- От ръководството на клуба имахме известни колебания как и къде да премине тържеството, след което стигнахме до решението, че не всеки ден се празнува 25-годишен юбилей и затова той трябва да се отбележи подобаващо. За арена избрахме зала „Добротица“, където на 15 юни /събота/ от 17,00 часа ще бъде сложено начало на празника. Специални гости на проявата са „Ку-Ку бенд“ с вокалисти Невена Цоневa и Борис Солтарийски, които е предвидено да закрият близо 3-часовата програма с концерт. Публиката ще има възможността да се наслади на изпълненията на Духов оркестър - Добрич, ФТК „Веселчани”, певци от студио „Сарандев”, музикален театър „Дея”. Специално място е отделено за демонстрациите по карате техники и джу джицу от полицейски инструктори по самозащита от Варна, от деца от детските градини в Добрич и от състезатели на „Самурай”. Не е изключено на татамито да излязат също ветерани, които през изминалия четвърт век са били част от клуба и са съпричастни с успехите му. Някои от тях ще се приберат в родния град специално за тържеството от всички краища на Европа и по-далечни точки на планетата. А тези, които са възпрепятствани, ще могат да проследят случващото се в залата чрез конферентна връзка по интернет. Тук е мястото да отбележа, че входът за зрители е свободен, като се надявам да се получи истински празник за жителите и гостите на Добрич. Освен това чрез онлайн допитване в сайта на клуба ще бъде определен състезателят с най-голям принос за утвърждаването на КК „Самурай“ на национално и международно ниво. Номинирани са трима от най-титулуваните каратеки - Георги Михайлов, Янко Соколов и Пеньо Пенев. За призьора в анкетата е подготвена грамота, парична премия, а също така той ще се сдобие със званието „Добричкият самурай“.


- Как се зароди идеята за сформирането на КК „Самурай“?

- Всичко стана много спонтанно през 1994 г., когато заедно с моя колега – сенсей Ивелин Керанов, който за съжаление вече не е между живите, решихме да сформираме клуба. Основната дейност е свързана с подготовка на състезатели по карате и участие в състезания. Наред с това залагаме на социалната роля, която има спорта. В КК „Самурай“ държим много на редът и дисциплината, способстващи за изграждане на редица морално-волеви качества. Те от своя страна са допринесли за реализацията и конкурентоспособността на редица млади добруджанци и утвърждаването им в най-различни житейски поприща.

- Колко състезатели са преминали през клуба през тези години и каква е приблизителната бройка на завоюваните отличия?

- За този период са спечелени около 5000 медала и купи, а през клуба са преминали над 4000 момчета и момичета. Естествено, че паметен остава първият завоюван медал от републиканско първенство през 1996 г. Той е притежание на Християн Христов в дисциплината „ката“ при момчетата до 8 години. Другото радващо е, че през последните 7 години КК „Самурай“ неизменно е в тройката на най-добрите карате клубове у нас, което е атестат за нивото на подготовка и качествата на състезателите.