ФСГ „Васил Левски” посрещна ученици от Литва, Португалия и Полша по проект

Финансово-стопанската гимназия в Добрич посрещна 23 ученици и преподаватели от Литва, Португалия и Полша по проект „Google инструменти и мобилни приложения за обучение” по програма Еразъм+.

ФСГ „Васил Левски” посрещна ученици от Литва, Португалия и Полша по проект

Темата на едноседмичното посещение на учениците от трите държави е „Математика, приложения за обучение по математика и управление на класна стая”.


Основната цел на проекта е да привлече вниманието на учениците към новите технологии и новите мобилни приложения, които да бъдат използвани в обучението и така този процес да стане по-привлекателен и интересен за тях. 

Това е втората среща по проекта, като първата се е състояла в Полша през месец март. Там младежите от Добрич са се запознали с нови програми за създаване на презентации, алтернативни на тези, с които работят. „Темата на срещата ни в Полша беше „Обучение на Powtoon”. Много съм доволна, изключително се радвам, че отидох и се запознах с тези хора и очаквам да ги видя отново”, сподели ученичката Зерин Кемал. 


Освен с иновациите в обучението по математика гостите на ФСГ „Васил Левски” в Добрич ще се запознаят  и с културата и традициите на страната ни и красотата и природата на Добруджа. „Така сме направили програмата, че да имаме един ден обучение, един ден културна програма”, каза  преподавателят по Информатика и информационни технологии Милена Николова.  Едноседмичното посещение на чуждестранните ученици и техните преподаватели е започнало с посещение в музея в „Стария Добрич”, след което младежите са гостували на  ансамбъл „Добруджа”, където по думите на Милена Николова са останали много впечатлени от танцово, музикално и певческо изкуство. Предстои учениците от Полша, Португалия и Литва да научат някои от красивите народни хора, както и обучение по темата математика и приложения за обучение в класната стая.


Днешната среща започна с презентации, в които всички ученици запознаха своите нови приятели с интересни факти и  забележителности от своя роден край. 


„Това е първото ми посещение в град Добрич и наистина съм много впечатлена и не само аз, а и целия ми екип. Много ме впечатлиха вашият парк и розите, но най-важното нещо, което ни впечатли са хората, тяхното гостоприемство. Освен слънцето, което е невероятно във вашата държава, другото, което много ни стопли са хората, които също са толкова слънчеви, много приятни и много дружелюбни, сподели преподавателят по английски от град Шауляй в Литва Зулфия Гузиене. „Това са първите ни стъпки в това училище и ни направи впечатление как ни посрещнаха с хляб и сол, което ние в Литва също правим, това наистина много ни впечатли”, допълни тя. 

„Харесвам този град, много е красив и е много зелен и хората тук са изключително учтиви”, сподели шестнадесетгодишния Бернардо от Португалия. 

„Много ме впечатли това, че тук всичко е много близо и можеш да се придвижваш пеша. Това е чудесно! В Португалия ходим на училище с кола и където и да отидеш ти трябва кола, каза Марта. Тя сподели, че би искала отново да посети България, защото тук е доста по-различно от Португалия и отново ще си прекара добре.