Дестилерия за лавандула обгазява жителите на Генерал Тошево

Дестилерия за лавандула обгазява жителите на Генерал Тошево

Дестилерия за лавандула обгазява жителите на Генерал Тошево

Три жалби срещу обгазяване от дестилерия за лавандулово масло са постъпили от граждани в Община Генерал Тошево, съобщи кметът Валентин Димитров. Жителите на един от кварталите се оплакват от непоносим задушлив дим, който е пряка последица от изгарянето на отпадъците на лавандуловия цвят, изваряван в дестилерията до конната база в добруджанския град. Според хората, това се случва системно.



Екоинспектори от общинската администрация и от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са извършили проверка на място. В града има 3 инсталации за лавандулово масло, но оплаквания от останалите две не са постъпвали, коментира кметът. В предходните години на въпросната дестилерия са издавани предписания за прекратяване на порочната практика, но без резултат. 

За случая е сезирана и Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Добрич. На нарушителите е съставен акт по Наредбата за опазване на земеделските земи, съобщи директорът на пожарната комисар Дарин Димитров. Глобите при първо такова нарушение са от 200 до 500 лв., а при второ - от 500 до 2000 лв., поясни той. 

Очаква се собствениците на дестилерията да бъдат санкционирани още от РИОСВ - Варна и Община Генерал Тошево.

Източник: www.bta.bg