Изграден от “ДоброЖънци” купол ще пази сянка на археолозите при разкопките край село Оногур

Доброволци от Еко селище “ДоброЖънци” в Добрич изграждат геодезичен купол.

Изграден от “ДоброЖънци” купол ще пази сянка на археолозите при разкопките край село Оногур

Арх. Краси Пампоров от “ДоброЖънци” сподели за Добрич Онлайн, че идеята е геодезичният купол да бъде предоставен за временно ползване на археолозите за разкопките на крепостта Палматис край село Оногур.


“Археолозите имат нужда от сянка. Докато траят разкопките куполът ще бъде при тях, след което ще го върнат и ще го използваме за събития на “Доброжънци””, каза той.  

През изминалата събота от Еко селището са направили експериментално сглобяване. Тази вечер доброволците ще се съберат, за да обсъдят детайлите по геодезичния купол, за да завършат успешно конструкцията.


“Младежите поискаха някакъв вид помощ, каквато и да е, финансова или материална база. Финансова няма как да предоставим, но се сетихме, че може им помогнем с геодезичен купол. Така или иначе се опитвахме да направим купол, който да ползваме ние”, допълни арх. Краси Пампоров.

Така от “ДоброЖънци” решават, че първото приложение на купола ще бъде за археолозите на разкопките на крепостта Палматис край село Оногур.

Арх. Пампоров уточни, че този вид постройки са много популярни, не се изграждат трудно и не са скъпи. “С малко конструктивни елементи, може да покрием голяма площ”, каза той.

Геодезичният купол е направен по конструкция и проект на “ДоброЖънци”. Все още не е завършен, но се очаква това скоро да се случи, за да бъде временно предоставен на археолозите. След приключването на разкопките край село Оногур от Еко селището ще използват новата придобивка за различни техни събития