Зрелостниците от Аграрната гимназия в Добрич получиха своите дипломи

48 зрелостници от паралелките „Фермер”,” Техник на селскостопанска техника” и „Агроеколог” на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич получиха своите дипломи за средно образование на официална церемония в Центъра на младия фермер в училището.

Зрелостниците от Аграрната гимназия в Добрич получиха своите дипломи



„Искам да ви благодаря за годините, прекарани тук, през които успяхме да направим това, което днес ще се случи, а именно да дадем вашите дипломи с добрите резултати, които постигнахте през годините. Надявам се да не ни забравяте, да бъдете все така всеотдайни към гимназията, защото, знаете, че аз също съм нейн възпитаник и искрено се надявам с някои от вас да станем колеги”, каза в тържественото си слово директорът на Аграрната гимназия в Добрич инж. Господин Господинов. От името на ръководството и целия колектив на Професионалната гимназия по аграрно стопанство, той пожела на младежите успешно да се реализират в живота.


Специален гост на тържеството беше доц. Мирослав Михайлов от Аграрно-индустриалния факултет към Русенския университет. Той връчи поздравителен адрес  от името на ректора на РУ чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев. „Желая ви едно хубаво лято, по-нататъшни успехи с този диплом, който ще получите, той е като входен билет за вашия бъдещ живот, билет, който трябва да използвате по най-добрия начин и нека ви предам думите на ректора, че Русенският университет е широко отворен за тези от вас,които искат да продължат обучението си”, каза доц. Мирослав Михайлов.


С трепет и малко тъга в очите класните ръководители връчиха дипломите и  на младите специалисти в селското стопанство и им пожелаха на добър час. 


Освен дипломите си за завършено средно образование зрелостниците получиха още 5 документа, а именно свидетелство за професионална квалификация, категориите за трактористи Ткт и Твк и за комбайнери Твк – З, както и за любител шофьор - категория Б.

„Това училище ни дава много възможности, то ни изкачва към върха, получаваме много квалификации и ставаме професионалисти в селското стопанство. Моите родители също са завършили тук и към момента се занимават  със земеделие. Преди 4 години аз реших да тръгна по техните стъпки и винаги ще следвам пътя им”, каза Станимир Димитров. Той завършва специалност Фермер и ще продължи своето образование, вече е решил да следва за агроном  в Техническия университет във Варна. 

Младият мъж съветва бъдещите гимназисти да обмислят много добре избора си и да предпочетат Професионалната гимназия по аграрно стопанство, защото тя ще им предостави много добри възможности за реализация.

„Годините, прекарани в училище бяха чудесни, понякога изпълнени с трудности и предизвикателства, но се представихме успешно. Най-много ще ми липсват приятелите, учителите и изобщо всичко тук. Според мен, всеки, който желае да се занимава със земеделие и е близо до тази област, би трябвало да си изкара квалификация и книжка, а най-добрият начин е да се запише тук”, сподели Георги Петров.

„Преди четири години се записах в ПГАС, защото семейството ми се занимава със земеделие. Реших, че по този начин мога да им бъда от полза и смятам да продължа семейния бизнес”, разказа Павлета Иванова. Тя сподели, че най-много ще й липсват преподавателите, приятелите и съучениците.


Вече 113 години от Професионалната гимназия по аграрно стопанство излизат млади земеделци, които жънат успехи в професионален и личен план. Повече информация за кандидатстването в Аграрната гимназия за учебната 2019-2020 г.можете да откриете тук.