Министър Нено Димов се запозна с дейностите по проект „Експериментално възстановяване на понто-сарматски степи” в Каварна

Министърът на околната среда и водите Нено Димов беше на посещение днес в община Каварна, за да се запознае отблизо с дейностите по проекта „Експериментално възстановяване на понто-сарматски степи”, който е първия в България и цяла Европа.

Министър Нено Димов се запозна с дейностите по проект „Експериментално възстановяване на понто-сарматски степи” в Каварна

Проектът се финансира от Министерството на околната среда и водите и по-специално от Предприятията за управление на дейностите по околната среда, известни като ПУДОС. Неговата стойност е в размер на 200 хил. лв. и е насочен към антропогенно и естествено възстановяване на около 400 дка понто-сарматски степи на територията на община Каварна. 


Стартирането на дейностите по този проект се наложи след като България мина през наказателна процедура и беше осъдена за нарушаване на естествените обитания на понто-сарматските степи от съда на Европейския съюз. Една от мерките, които трябваше да бъдат предприети и са договорени с Европейската комисия, е именно тяхното възстановяване по естествен и антропогенен начин и съпоставянето между тях. 


„Този проект се нарича експериментално възстановяване, това е пилотен проект и тези дейности се извършват за пръв път не само в България. Основната цел е този експериментален проект да се окаже успешен, защото от правилното реализиране на дейностите, разписани в него, зависи до голяма степен приключването на наказателната процедура”, заяви кметът на община Каварна Нина Ставрева.

„Това е една от поредицата мерки, които сме договорили с Европейската комисия още през 2017 година.  При разговорите с тях ние направихме една програма, която  българското правителство да изпълни, заедно с местната власт, така че вместо да минаваме в следващата фаза на наказателната процедура, да се опитаме да намерим онзи баланс, в който всички страни да бъдат максимално удовлетворени от резултата и този проект е една от стъпките. В интерес на  истината, очаквам с реализацията му да приключат всички поети ангажименти, които има  българското правителство и респективно местната власт и да минем към следващата  фаза на разговори с комисията по тази наказателна процедура. Това е като цяло поводът и причината да сме тук”, заяви Министъра на околната среда и водите Нено Димов. „Аз съм тук да проследя това, което до момента са свършили от общината и информацията е, че проектът тече много добре”, допълни той.  

„Една част ще бъде обособена, за да се наблюдава процесът по самовъзстановяване на тези степи, на друга част ще засаждаме растения, за да наблюдаваме процеса и там”, каза кметът на Каварна Нина Ставрева.  Тя заяви, че на 4 от площадките са монтирани и работят метеостанции, чрез които да се наблюдават ежедневните процеси и по този начин ще стане по лесно самото отчитане на дейностите. 


Министър Димов посети околностите на с. Свети Никола, в което се намира и един от обектите, включени в проекта. Там той се срещна със студентите от Шуменския университет и техните преподаватели, които се занимават с реализирането на дейностите. 


„Броят на  растенията, които сме установили са повече от 100, в тях се срещат типично степни растения и такива, които не им е мястото в степите”, сподели  гл. ас. д-р Мария Касчиева от Шуменския университет, която занимавам се с физиология на растенията. Тя посочи, че тук могат да се срещнат и доста редки и защитени видове, регистрирани в червената книга. Един от най-интересните представители е лимониума. 

„Това, което ме впечатли тук, е че в момента, в който клекнем да сме по-близо до растенията се открива невероятно разнообразие от видове”, сподели студентката Мирослава Димитрова. 


Министърът на околната среда и водите Нено Димов се запозна с дейностите по проекта „Експериментално възстановяване на понто-сарматски степи” на работна среща днес в град Каварна.