Приключва русалската седмица, в неделя русалиите отлитат във вид на пеперуди отвъд Дунава

Русалската седмица ни отвежда в езическа древност, тъй като повече от ритуалите и вярванията, свързани с този период, са с езически произход. За русалиите, русалките или русалците разказва етнографът и уредник в Етнографската къща в Добрич Лена Кирилова.

Приключва русалската седмица, в неделя русалиите отлитат във вид на пеперуди отвъд Дунава

Русалската неделя е седемдневен период,чиито начало се поставя с празника Петдесетница, или понеделника, когато честваме Светия дух – символ на животворното начало, но трябва да посочим, че тази русалска неделя ни отвежда в езическа древност, тъй като ритуалите и вярванията, които са свързани с този период са с езически произход. 



Според някои от изследователите русалиите произлизат от т.н. празници Розалии, които са се празнували в Древната Римска империя в памет на починалите, а други свързват този празник с славянски  произход и го отвеждат към роса или росен – любимото цвете на русалците. Русалии, русалки, или русалци, както ги наричат в българската традиция, според преданието, са демонични същества, душите, които идват от отвъдния свят във вид на бели и жълти пеперуди. Те прелитат отвъд Дунава именно през тази русалска неделя. 

Интересна е самата природа на русалците, защото тя е двойствена. От една страна те са демонични същества, свързани с българската и като цяло с балканската митология, които помагат житото да расте, посевите да  бъдат повече и да бъде по-богата реколтата, те могат да лекуват различни болести, най-вече самодивските. 

От друга страна освен тяхната плодоносна, животворна и лечебна сила, русалките могат и да навредят на хората, затова Русалската седмица се смята за един изключително опасен, според народните представи, период. 

Именно по тази причина, хората трябва да спазват изключително голям брой забрани, задължително след залез слънце не се излиза, а в къщите, за да бъдат предпазени и да не ги „избъхтят” русалците, както казват старите хора, трябва да се постави пелин и орехова шума.  Човек, излизайки навън, също трябва да носи със себе си такива предпазни растения, защото тези демонични същества се страхуват от тях, а тяхната прогонитлната сила ще държи злото настрана. 

Желателно е през тази седмица да не се работи – да не се пере, да не се тъче, за да не се предизвика гнева на тези демонични същества, които могат да навредят на хората. Също така в никакъв случай не трябва да се комуникира с тях, т.е. да се осъществява някакъв контакт, защото човек може да се изпадне под тяхната власт и да се разболее от болест, за която няма лек. 

През този период по къщите на болните ходят групи от няколко мъже, наречени русалски дружини като тяхната функция е да лекуват хората. Тези групи са изключително затворени, не се допускат случайни хора и дори при постъпването в русалската дружина се полага специална и доста страшна клетва за определени лоши неща, които могат да се случат на някого ако издаде тайната им. Самата русалска дружина се събира в дома на болния, до главата му се поставя гърне, пълно с вода, мъжете играят един специален обреден танц под музикален съпровод. Накрая те удрят с тоягите си гърнето с вода, то се разчупва, а болният трябва да стане и с писъци да избяга от къщата като се вярва, че по този начин е избягала и самата болест. 

Ако има болни хора, които искат да се излекуват именно през тази седмица, но в техния дом не са идвали русалски дружини, могат да го направят в любимото за русалците място, това са ливади, които са пълни с росен, тъй като това е тяхното любимо цвете. Болният трябва да преспи там, оставяйки глинен съд с вода до главата си. На другия ден се вярва, че тези русалийки ще предвещаят каква ще е съдбата му. Ако има зелени листа паднали през нощта – той ще се излекува, ако има пръст  или камък – не го чака нищо добро. 

Тези древни езически вярвания са изключително устойчиви. Въпреки че в 21 век хората са запознати с технологиите и науката, тези обичаи съпътстват техния живот.  Дойде ли русалската неделя хората задължително спазват, дори и без да са запознати с произхода на празника, тези елементарни ритуали, свързани с предпазната сила на пелина и  ореховата шума. Тук разбира се трябва да отбележим, че във всеки един от ритуалите има и рационално значение. Русалската седмица е винаги в началото на лятото, когато се появяват и различните насекоми. Пелинът и ореховата шума държат настрана молци, бълхи и комари и други. Именно това е рационалното зрънце в тези езически обичаи, завещани ни още от дълбока древност. 

Снимка: desant.net