Най-добрите в местното самоуправление, образование и култура отличи Община Добричка (+СНИМКИ)

С тържествен концерт в Драматичния театър „Йордан Йовков“ Община Добричка отбеляза своя празник.

Най-добрите в местното самоуправление, образование и култура отличи Община Добричка (+СНИМКИ)

Той предшества фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“, който тази година ще се проведе за 51-ви път.



“Този празник има своя неповторима история, свое летоброене, което ни напомня за силата на дълголетната традиция. На 29 юни ще се срещнем в легендарната местност „Славната канара“ край село Дебрене, за да си припомним уникалната красота на добруджанската традиция”, каза в своето слово кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков. 

Той припомни, че съборът привлича почитатели заради красотата на ритмите, мелодиите, танците и пъстрите носии, събрали всички багри на природата. “Зелените поляни на гористата местност ще се изпълнят с човешка глъч и детски смях”, каза още кметът.

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет на Община Добричка Пламен Станчев, общински съветници, кметове и кметски наместници, граждани.

По повод празника си Община Добричка получи поздравителни адреси от областния управител Красимир Кирилов и кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. 

На мероприятието бяха връчени награди  за успехи през 2018 година в местното самоуправление, в образователно-възпитателния процес, културния живот и художествено-творческата дейност в Община Добричка.

За най-добро кметство беше отличено село Дончево, а за най-добро населено място с кметски наместник - село Попгригорово. Наградата за най-добро училище получи СУ “Никола Вапцаров” в село Карапелит, за най-добра детска градина - ДГ “Дъга” в село Стефаново, за най-добро читалище - НЧ “Йордан Йовков - 1941 година” в село Котленци. 






Наградени бяха и представители на бизнеса с принос към Община Добричка. За земеделска кооперация отличиха ЗК “Победа”, за земеделски производител-животновъд Тихомир Димитров от село Стефан Караджа, за арендатор - “Агро” ЕООД, село Бенковски, за промишленост - свинекомплекса в село Козлодуйци „Аякс-1“.





За трета година връчиха награда на домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци. Тя отиде при Стефан и Кристина Митеви от село Попгригорово.


Отличени бяха и кметства и кметски наместничества за постигнати добри резултати в пролетното почистване и хигиенизиране на населените места. Сред кметствата на първо място беше класирано село Ловчанци, на второ място отличиха две кметства -  село Бенковски и село Житница, на трето място бяха класирани кметствата на селата Тянево и Долина. 





Сред кметските наместничества първо стана Приморци, на второ място се класираха Попгригорово и с. Златия, а на трето - Пчелник и Бдинци. 





Празникът продължи с изпълнения на ПФА „Добруджа“ и представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с художествен ръководител Стоян Господинов.