ДКЦ ІІ разполага с последно поколение нов ехограф

ДКЦ ІІ разполага с последно поколение нов ехограф
На нова модерна ехографска апаратура, базирана на последно поколение технология, може да се преглеждат жените в Диагностично-консултативния център ІІ в Добрич.

Техниката е в акушеро-гинекологичния сектор и е предназначена за жени, които имат необходимост от консултация със специалист, бременни и млади момичета, навлизащи във фертилна възраст.


Управителят на ДКЦ ІІ д-р Валери Веселинов коментира за Добрич Онлайн, че ехографът няма друг софтуер и основно е насочен за диагностика в акушеро-гинекологията.


С висококачествената апаратура работят двата акушеро-гинекологични кабинета на д-р Борислав Бонев и д-р Дарина Банчева в здравното заведение.Валери Веселинов посочи, че чрез новия ехограф може да се направи изключително добра и прецизна фетоморфология на плода, която се извършва три пъти по време на бременност.  


„Това е изключително полезно изследване през определени периоди на бременността. Позволява ранна диагностика на вродени аномалии, заболявания на плода, които евентуално могат да бъдат лекувани със съвременна техника“, уточни той.„Това не се поема от здравната каса и е пожелателно, но е много добро при диагностика на вродени малформации“, посочи д-р Банчева.


По думи на на д-р Бонев малформациите на крайниците се виждат перфектно. По негови наблюдения семействата с удоволствие желаят да видят ръцете и краката на плода.


Управителят на ДКЦ ІІ  сподели, че ехографът има всички доплер режими за варианти на визуализация на кръвотока.


Той обясни, че има режим, който позволява да се види не просто магистралното кръвоснабдяване, а микро кръвоснабдяването на даден орган. По думите му това е нова полезна опция. „Типът на кръвоснабдяване до голяма степен говори за типа на проблема“, каза д-р Веселинов.


Доплерът е цветен и към екстрите на апарата е получаването на лицевите образи на плода. „Все едно сте го снимали в корема с фотоапарат“, сподели д-р Банчева, която е снимала бебе в третия месец в утробата на майката.Друго от предимствата е, че апаратът е снабден с ендовагинална сонда и може да бъде изключително полезен при доста гинекологични заболявания.


Новата модерна ехографска апаратура в Диагностично-консултативния център ІІ е монтирана края на миналата седмица и е в експлоатация. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+