От 3 до 84-годишни участници ще се представят в „Песни и танци от слънчева Добруджа“

Днес в местността „Славната канара“ край село Дебрене ще бъде открит фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“

От 3 до 84-годишни участници ще се представят в „Песни и танци от слънчева Добруджа“

Съборът се организира от Община Добричка и вече 51 години заема достойно място в културния и обществен календар. Той няма възрастови ограничения. Най-малкият участник е Иванина Иванова Иванова на 3 години от село Царевец, най-възрастният Марина Пенева на 84 години от град Аксаково. Няколко поколения ще си дадат среща на сцените на Дебрене, като за първа година има огромен интерес от по-малките жители на общината.



Във фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” ще участват чуждестранни състави от Беларус, Украйна и Молдова.

В рамките на фестивала ще се проведе конкурс „Най-красива народна носия“. Представяне на народни носии от съответната фолклорна област, от която са участниците, чрез дефиле и подробно описание на носията.

За цялостен принос в художествената самодейност, за опазване и съхранение на фолклорното и културно наследство, кметът на Община Добричка, инж. Тошко Петков ще награди със специална награда танцови състави, певчески групи, инструменталисти и индивидуални изпълнители.

Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ ще се проведе днес  в местността „Славната канара“ край село Дебрене, а откриването е от 9.30 часа.