Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 24 до 28 юни

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Изложба „Деца, изкуство и спорт срещу дрогата” с 24 картини и колажи, посветена на Международния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици, откриха в Общинския младежки център „Захари Стоянов“.


Общо три бронзови медала завоюваха състезателите на СКЛА "Добруджа" на проведения в София държавен личен шампионат за юноши и девойки под 18 години.

Три медала грабнаха състезателите на СКЛА "Добрич" от личното първенство под 18 години, а Тодор Петров стана шампион на България в тласкането на гюле. 

Гран при и още куп награди завоюва Студио "Сарандев" на два конкурса. Те са участвали в два музикални форума - Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“, който се е провел във Варна и Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, който е преминал в Албена.

На редовно заседание Общинският съвет на Добрич гласува еднократно 25 септември, сряда, отново да бъде празничен и неприсъствен ден на територията на общината.

До радиоактивно замърсяване може да доведе добивът на газ в Добруджа според експерти. На редовна сесия на Общинския съвет на Добрич сондажният инж. Огнян Кованджийски коментира рисковете при добив на газ в Добруджа, а Даниела Николова от Инициативния комитет “За чиста България” прочете част от мнението на експерт.  

На редовно заседание Общинският съвет на Добрич гласува гробищният парк в града да бъде разширен чрез одобряване на Проект за Подробен устройствен план - План за застрояване.

Семейство спаси завързани котки в чували в Добрич, благодарение на кучето им. Една кратка история в редовете, на която се преплитат добрите и лоши постъпки на тази земя. Понякога човек е безчувствен, но за щастие се появяват и хора с добри сърца и домашно куче, които спасяват четири котки, безсърдечно завързани в чували.

С челни места и специална награда се завърнаха таланти от Арт център "Палитра". Те са участвали в Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“, който се е провел във Варна.

Над 800 кучета показват своя чар на киноложка изложба в Каварна. До 30-и юни шест съдии ще оценяват кучета от цяла Европа и Русия. Специфични породи като бобтейл, кане корсо, уелско корги, бостън териер и други ще се съревновават за голямата награда на кмета на Община Каварна, а статуетката „Златна роза“ ще получи кучето, което се представи най-добре в петък.

След петгодишно затишие от добричкия мото клуб "Орлите" подновяват традицията да бъдат домакин на мотористи от цялата страна. Една от подготвените изненади е томбола, в която някой от гостите ще спечели най-голямата награда - мотор “Ямаха Дивершън” 600. 

Клон на конски кестен падна по бул. “3-ти март”, малко преди кръстовището до полицията, преди обед днес. Следствие на инцидента цялото задно стъкло на лек автомобил “Голф” беше потрошено. В него са бяха Недялко и внучката му, която живее в Испания, но е дошла на гости. 

С тържествен концерт в Драматичния театър „Йордан Йовков“ Община Добричка отбеляза своя празник. Той предшества фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“, който тази година ще се проведе за 51-ви път. На него Община Добричка отличи най-добрите в местното самоуправление, образование и култура.

Едва 2,1% е безработицата през май в град Добрич, като за областта тя е 4 на сто. Това е най-ниското ниво от 1990 година насам, откогато съществува официална статистика, съобщи Жанета Белчева – началник на отдела за посреднически услуги в Бюрото по труда в Добрич.

Общинската болница в Каварна е изправена пред редица проблеми, както всички останали малки лечебни заведения. Според д-р Тасков държавата е оставила общинските болници на произвола на съдбата.

На нова модерна ехографска апаратура, базирана на последно поколение технология, може да се преглеждат жените в Диагностично-консултативния център ІІ в Добрич. Техниката е в акушеро-гинекологичния сектор и е предназначена за жени, които имат необходимост от консултация със специалист, бременни и млади момичета, навлизащи във фертилна възраст.

Неправителствената организация "ХобиСклуб" отбеляза своя 19-и рожден ден с представяне на книга. Тя носи името „Ретроспекции от живота на ХобиСклуб”, а автор е председателят на сдружението Иван Тодоров. В нея са събрани статии, текстове и снимки от различни поводи на организацията. 

Главният мениджър и ст. треньор на мъжкия отбор във ФК "Добруджа" Светослав Петров разкри част от визията и основните задачи, които ще се преследват на клубно ниво в близките месеци. “Основен приоритет в краткосрочен план, който обявих по време на първото заседание пред членовете на новия УС, за мен остава подобряването на базата и ремонта на стадион „Пионер“”, заяви той.

До 5 юли е срока за записване на новите попълнения в СУ „Г. С. Раковски“. Приемната кампания в Спортно училище „Г. С. Раковски“ тече в пълна сила, като все още има свободни места за попълване на отделните паралелки по видовете спорт, залагнали в програмата.

Учение за действия при земетресение проведоха в Добрич. Традиционната инициатива се проведе през обедните часове на 27 юни в сградата на Община Добрич. За да бъде напълно реално учението, районът около сградата на администрацията беше отцепен.

Община Добричка отпуска по 500 лева на 15 състава и певчески групи за участие във Фолклорни фестивали и събори в България. Това стана ясно на провело се днес заседание на Добрички Общински съвет. 

През 2019 година от Община Добрич са разширили обхвата на видеонаблюдението. На 42 места в града има поставени камери за видеонаблюдение, съобщиха за Добрич Онлайн от местната администрация, след направено запитване.