Кметове на десетки села искат среща с управителя на водното дружество заради системна липса на вода

Кметовете и кметските наместници на села от Община Добричка, които имат проблем с водоподаването, ще се съберат утре сутрин пред сградата на ВиК – Добрич, за да се запишат за приемния ден на управителя на дружеството. Това съобщи кметът на с. Паскалево Живко Желев.

Кметове на десетки села искат среща с управителя на водното дружество заради системна липса на вода

Те са се решили на тази стъпка, защото по думите на Желев управителят на ВиК Добрич Тодор Гикински не е пожелал да отиде на място и да се запознае с проблема, не се е съгласил и на среща чрез медиите. „Ние ще отидем да се запишем в приемния му ден, за да видим дали ще ни приеме”, каза кметът на Паскалево.  



Добричкото село е една от най-високите точки на трасето, по което подава вода ВиК, и поблемите с липса на вода датират от много години. От около година обаче ситуацията се е усложнила и редица домакинства с дни нямат никаква вода, а други дори и да имат е с много ниско налягане. „Те не могат да перат, но все пак имат някаква вода, докато около 20 и няколко къщи нямат никаква”, каза той. На територията на населеното място се намира и стопанство с около 150 крави и телета, което също не може да работи без вода. „Те имат едно депо - 40 кубика, но и то в един момент свършва”, категоричен е Желев. 

По неговите думи проблемът не е само в Паскалево, защото водопреносното трасе захранва около 24 села от Община Добричка, както и други места от областта. 

Обяснението, което са дали от ВиК – Добрич, е, че заради поливането водата в селото не достига, но според местното управление мотивите, които представя дружеството са неверни. Кметът на Паскалево Живко Желев сподели, че се полива рано сутрин или много късно вечерта, което означава, че около 12, 13 часа водата би трябвало да се увеличи, но тя понякога изобщо не идва. По неговите думи през почивните дни се отварят крановете за вилната зона на Балчик и водата отива натам, като оставя селото почти без водоподаване. На обвиненията от страна на управителя на ВиК Добрич, че някой се опитва да си прави евтин ПР на гърба на ВиК, Желев отговори, че утре пред сградата на водното дружество ще се съберат представители на различни партии, обединени от един проблем – липсата на вода и то през лятото, когато е съвсем нетърпимо.

Кметовете на Паскалево, Царевец, Победа, Плачидол, Овчарово, Козлодуйци, Карапелит, Владимирово и кметските наместници на по-малките населени места, които се намират в тези райони, ще се съберат утре, в 8 часа, пред сградата на ВиК – Добрич, за да се запишат в приемния ден на управителя инж. Тодор Гикински, с когото да обсъдят проблемите с водоподаването.