Режим на водата в десетки села в Община Добричка събра кметовете им пред ВиК - Добрич

Над 40 кметове, кметски наместници, общински съветници и жители от Община Добричка се събраха пред сградата на ВиК, за да изразят недоволството си от наложения, според тях,режим на водата в селата.

Режим на водата в десетки села в Община Добричка събра кметовете им пред ВиК - Добрич



Припомняме, че кметовете на Община Добричка решиха да се съберат, за да се запишат за приемния ден на управителя на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински, за да обсъдят проблемите с водоподаването в над 20 населени места. 


Първоначално мирната среща прерасна в масово недоволство. Жителите на Общината се заканиха, че ако няма трайно решение на проблема ще предприемат по-драстични мерки и ще преминат към гражданско неподчинение.


„Дойдохме днес тук да подскажем, че следващия път няма да е така мирно отношението ни и следващия път ще застанем начело и сигурно ще блокираме пътища и т.н. Не може по този начин да се отнасят с жителите на нашата община. Защо в Добрич има вода, а в селата няма? Там втора категория хора ли живеят?”, заяви зам.-кметът по „Финансово-стопански дейности” в Община Добричка Дико Иванов. „Над 20 са селата с постоянни проблеми с водоподаването, в момента се действа пожарникарски, където хората вече не могат да търпят липсата на вода се подава 2-3 дена, но за сметка на някой друг район”, каза той.  По неговите думи от 15 години има проблем с водоподаването в селата, но като тази година не е било никога. „Минимум 5-6 села всяка сутрин са със заявен проблем – липса на вода, аварии по тръбопроводи и т.н. За мен основното, което не искат да си признаят от ВиК е, че налагат режим на водоподаване, включват и изключват помпи в определени часове на денонощието, което моментално се отразява на налягането. В момента хората жънат и като се приберат нямат вода да се изкъпят и да изперат дрехите си. Добре, че Господ беше с нас, че вали по-често и не се налага да поливаме”, каза в заключение той. 

„Ние сме тук, за да си запишем час при г-н Гикински относно честите спирания на водата точно в пиковите моменти от седмици наред, затова с колегите се разбрахме да направим една среща с него, която е нужна, за да не се налага да търпим тези незнайни спирания на водата, които правят те”, заяви кметът на с. Победа Галин Иванов. Той сподели, че всяка сутрин и всяка вечер получава десетки обаждания от недоволни жители. „Причината да сме туке дасе разбере проблемът и да има постоянно водоподаване за населението”, каза той. 

„Това просто е подигравка с хората, не може така, цял ден да работиш в градината и като се прибереш, дори да не можеш да се изкъпеш”, сподели Николай Сарандев от с. Победа, който е един от потърпевшите от безводието.


„Днес доста от кметовете и жителите на населени места са събрани тук, за да изкажат своето недоволство от липсата на вода или ниско налягане, което не позволява нормално водене на живот. Очакванията ни от тази среща са да има трайно решение на проблема”, сподели пред журналисти общинският съветник Павел Колев. 


Кметът на Плачидол Атанас Пенев сподели от името на бизнеса, че липсата на вода спъва много от производителите и те попадат в безизходица. „Всички правим неимоверни усилия да привлечем инвеститори  в нашите села и да осигурим работни места. Представете си при липса на вода един човек, който гледа 17 хил. пилета, какво прави с тези животни , имаме много голяма Птицекланица и там се разфасоват един тон птици на ден - това е ужас без вода, имаме и хладилна база, това е свързано с промиване на плодове и зеленчуци, измиване на касетки и т.н.По този начин отблъскваме хората да правят някакъв бизнес в селата”, сподели той. Пенев изрази надеждата си, че инж. Гикински ще намери правилното решение и ще реши проблема в най-скоро време. 

 

Напрежението сред гражданите ескалира, когато пред сградата се появи управителят на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински. Той заяви, че не знае причината всички тези хора да се съберат и какви са техните искания.   „Ние подаваме нормални количества вода за всички села, даже мога да твърдя, че за тази година количествата са по-високи.  Аз не знам от какво е продиктувано това нещо. Нямаме спиране на вода никъде. Слабото налягане е поради факта, че в ниските части постоянно се полива и на високите места водата не достига”, сподели той. Директорът на ВиК заяви, че няма обявен режим на водата и че не е редно да се прави пиар за предстоящите избори на гърба на дружеството.


Кметовете изказаха своето негодувание и напомниха, че те са там като представители на местната власт, избрани от народа и длъжни да защитават неговите интереси. Те припомниха на Тодор Гикински, че проблемът не е политически, а социален и че са се събрали представители на най-различни партии.


На зададените от тях въпроси те не получиха ясни отговори. „Мисля, че това, което той отговаря не може нито да ни удовлетвори, нито е нещо конкретно, свързано с проблемите ни по населените места. Даже демонстративно тръгна и не поиска повече да разговаря с нас”, споделикметът на с. Царевец Маргарита Стоянова.  Според нея трябва да се предприемат мерки на по-високо ниво.


Кметове и жители на десетки населени места в Община Добричка се събраха пред сградата на ВиК – Добрич, за да  изразят недоволството си от системните проблеми с водоподаването в селата.