Спират тока на мина "Оброчище" заради задължения от над 150 хил. лв.

Собственикът на мина "Оброчище" Евроманган ЕАД има задължения освен към ЧЕЗ и към ЕНЕРГО-ПРО, в качеството му на Доставчик от последна инстанция, които възлизат на над 164​ 000 лева.

Спират тока на мина "Оброчище" заради задължения от над 150 хил. лв.

Електрозахранването на обекти на Евроманган ЕАД​ ще бъде временно прекъснато по искане на ЧЕЗ Трейд България ЕАД в качеството му на предходен доставчик до 1 май 2019 г. и на основание чл. 123, ал. 5 от Закона за енергетиката.



Електроразпределение Север ще преустанови снабдяването с електрическа енергия по график от 8 юли 2019 г. Собственикът на мина Оброчище Евроманган ЕАД има задължения освен към ЧЕЗ и към ЕНЕРГО-ПРО в качеството му на Доставчик от последна инстанция, които възлизат на над 164​ 000 лева. Натрупаният дълг включва месечните сметки за потребена електрическа енергия до 17 юни 2019 г. Неплащането на сумите по фактури за консумирана електроенергия създава сериозен финансов дисбаланс в електроенергийната система и затруднява изпълнението на оперативната дейност на засегнатите компании. Усилията да се намери оптимално решение на възникналия казус са безуспешни. Изпращани са неколкократно ​ писма до изпълнителния директор на Евроманган за съществуващия проблем с натрупаните задължения на миннодобивното дружество.

За предстоящото прекъсване на електрозахранването са уведомени Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерството на енергетиката, Областна администрация Добрич и ДАНС. Уведомително писмо е изпратено и до Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ клон Добрич, с оглед предприемане на необходимите действия за осигуряване на безопасността в мина Оброчище.

Електроразпределение Север ще възстанови електрозахранването на Евроманган ЕАД веднага след погасяване на задълженията на дружеството към предходния доставчик на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД