Юлиян Йорданов от Добрич: Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност са безсмислени

„Агресията при кучетата зависи от възпитанието им и от съобразителността на собственика”, заяви инструкторът по кинология от Добрич Юлиян Йорданов.

Юлиян Йорданов от Добрич: Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност са безсмислени

Добричлията се занимава с обучение на кучета  над 30 години. Казва, че на година е учител на 40-50 четириноги любимци, които са се превърнали в едни от най-добрите му приятели. 


Потърсихме го за коментар относно промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които Правителството прие на първо четене. Припомняме, че тези промени бяха инициирани от ПП ГЕРБ заради зачестилите инциденти и трагични случаи на ухапани хора. С тях драстично се увеличават глобите за стопаните на кучета, разхождащи домашните си любимци без поводи и намордници. При нарушения глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно – от 100 лева на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг предвидената глоба е 300 лева. Законопроектът предвижда увеличение и на санкцията  за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места на 500 лева. 

Инструкторът по кинология от Добрич Юлиян Йорданов е категоричен, че е задължително кучетата да се обезпаразитяват и ваксинират периодично, понеже обратното би навредило не само на животното, но и на неговия собственик. Според него чипирането също трябва да стане задължително, но той не вижда смисъл в промените, свързани с  разхождането на четириноги над 5 кг с повод и намордник. 

 „Моето мнение е, че проблемът не е в кучето, а в неговия собственик”, категоричен е Йорданов. Според него проблемите с агресивните животни възникват вследствие на лошо възпитание и нехайство от страна на собствениците.  „Едно куче е равносилно на малко дете, като го оставят да удря майка си или баща си, като порасне то бие родителите си, същата работа е и при кучетата - въпрос на възпитание”, заяви той. Според него ако едно куче е обучено добре, колкото и да е голямо, то няма да нападне човек без поставена команда. 

Юлиян Йорданов смята, че дори е възможно куче, което е вързано с повод и му е сложен намордник да е по-агресивно от пуснатото на свобода, понеже то се чувства ограничено и агресията е неговата нормална реакция на това.  Също така през горещите летни дни, по думите на инструктора по кинология, кучетата не се чувстват комфортно с намордник, защото чрез езика и носа те се охлаждат, а това устройство не позволява на животното да отваря нормално устата си. 

„Аз поне не виждам някакъв смисъл от тези промени и най-вече от поставянето на намордници на всички кучета над 5 кг. Ако един човек си познава добре животното и знае, че е агресивно ще го държи на повод и ще му сложи намордник. Когато има контрол, всичко е наред”, каза в заключение инструкторът по кинология от Добрич Юлиян Йорданов.