14 млн. евро на ден харчат туристите по морето

По 14 млн. евро на ден харчат туристите по морето през август. Това съобщи Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.

14 млн. евро на ден харчат туристите по морето

В последните десетина години толкова силен август не сме виждали и това доведе още индивидуални посетители, привлечени от дългосрочната добра метеорологична прогноза. Шефът на камарата обясни изчисленията си. При средна заетост през август от 80% на легитимно регистрираните хотели по морето (600 хил. легла) и средна цена на престоя от 30 евро на ден, дневният приход от черноморския туризъм възлиза на 14,4 млн. евро дневно.

 

Според експерти освен това по ресторанти, сергии, кръчми и магазини туристите оставят още, пише „Монитор".

 

Средният ръст на посетителите по черноморските курорти се очертава да е около 15 на сто, отбеляза Тончев, като българите са се увеличили с не повече от 6 на сто. Според шефа на камарата нашенците са уморени от лошото обслужване по хотелите ни, включително и висококатегорийните. Независимо от повишаването на цените в Гърция.

 

Това лято още повече българи предпочетоха да отидат там, защото никой не ги тормози по плажовете, защото се държат с тях като с желани гости, а не като с досадници, които от време на време изискват качество на обслужването.